SVAR samarbetar med familysearch.org

I somras gick SVAR ut med att de räknar med att om ett par år behövs det inte köpas abonnemang på deras webbplats för att forskare ska få tillgång till kyrkoboksmaterialet.

Som jag har skrivit förut här på bloggen är Sverige den enda land i Norden som tar betalt för att forska i sina kyrkoböcker. Varför finns i artikeln Sökord: Släktforskning gratis.

Men nu ska det allså förändras. Man har ju undrat hur SVAR skulle kunna göra det möjligt och nu har jag kommit på det.

Besökte SVARs webbplats häromveckan för att göra en geografisk sökning och fick då fram att SVAR har börjat att samarbeta med familysearch.org. Läs gärna Familysearch.org en guldgruva.

Det är volontärer, frivilliga som gör arbetet för Familysearch och som skriver av kyrkoböcker och andra källor som sedan görs tillgängliga på webbplatsen för vem som helst kan söka i. Det är världsomspännande arbete och flera tusen volontärer sitter och knappar in över hela världen. För Sverige börjar det trilla in mer och mer svenska sökbart på deras webbplats. Om du anmäler dig frivillig är det hos SVAR som du kan få ett inlogg på, för att kunna läsa kyrkoboken i original som ska bli databas.

Samma svenska material som finns tillgängligt på familysearch.org kommer med stor sannorlikhet bli sökbart även på SVAR, men då kopplat till det befintliga materialet så att man kan se originalhandlingen. På familysearch får du bara resultatet på din sökning i databas, dvs du får ingen koppling/länk så att du kan se originalen, därifrån uppgifterna är hämtade.

Det är en stor uppgift med ett gigantiskt material att göra databas av. Flera år kommer det att ta. Om du vill veta hur långt familysearch har kommit med sin indexering av svenska kyrkoböcker finns det på en lista här. Är du otålig är det att hjälpa till att indexera för att det ska fortare bli tillgängligt. Läs gärna artikeln Gratis släktforskning på nätet? Glöm det!

Lämna en kommentar