Hitta nu levande i USA

Att hitta nu levande personer i USA kan vara knixigt men det går. Som med all USA-forskning får man pröva olika vägar för att få fram information och en bild på en person/familj.

Visst de har sina Social Security Numbers (Personnummer) men de är inte offentliga på samma sätt som här i Sverige. Och du kan inte som privatperson och särskilt inte som utlänning få fram uppgifter om personer genom att veta numret. Det ses med misstänksamhet om du ber att få det på en nu levande person. Annat är det för avlidna, där är det offentligt.

I stället får man gå via telefonkatalogen Whitepages.com för att hitta personer. Det gäller förstås då att veta i vilken stat och helst stad som den eftersökte bor i. Om nu inte din eftersökte har ett ovanligt efternamn, det är betydligt lättare att hitta. Tänk på att Johnson är det vanligaste efternamnet i USA med bred marginal.

Om du hittar en person som du tror är den eftersökte kan du få fram fler uppgifter om denne, ex familjemedlemmar, kan detta göras på webbplatsen PeopleFinder. De båda webbplatserna är sammankopplade. För att få fram fler uppgifter än vad som finns i telefonkatalogen är det att betala en avgift. Det finns tre olika alternativ beroende på vad du vill ha för uppgifter.

Ett annat sätt att hitta släktingar är helt enkelt att använda er av en sökmotor ex Google. Har via det sättet hittat e-postadresser så att jag har kunnat kontakta släktingar. På det sättet fick jag tag på en e-postadress till en släkting på min farmors sida inför resan som jag och min mamma gjorde sommaren 2007. Jag visste vad han heter, vilken stat och stad han bor i och vilket yrke han har.

För att få fram uppgifter om vilka dina släktingar nu är, leta gärna i Ancestry.com eller Familysearch.org. Där finns Födda, Vigda, Skilda och Döda ända in på 2000-talet. För Minnesota, finns på Familysearch Birth Index (Födda) 1935 – 2002 och Marriage Index (Vigsel) 1958 – 2001. Kontrollera gärna uppgifter som du hittar (så långt det går) i Census (Folkräkning), så att du vet att personen du hittat tillhör den rätta familjen. 1940 års släpptes för ett par månader sedan och nu håller man på att indexera materialet. Men det går att titta på bilderna redan nu om du bara vet var de bodde.

7 reaktioner på ”Hitta nu levande i USA

 1. Pingback: Tagesdotters Emigrantforsknings länkar « Släktresan

 2. Hej!
  Jag har försökt hitta vår släkt i USA, men utan att lyckas.
  Han heter John-Erik Hedberg och är född 11 april 1930 i Söderåkra, Kalmar, Sverige. Hans pappa hette John Albert Hedberg född 6 april 1890 i Torsås och mamma hette Agnes Viktoria Hedberg född 11 juli 1891 i Förlösa, Torås, Kalmar.
  Jag vet inte vart John-Erik Hedberg bor i USA. Därför det svårt för mig att hitta honom. Om ni kunde hjälpa mig, skulle jag vara jättetacksam. Jag har betalat på Ancestry, men det inte hjälpte mig
  Tack för hand.
  Hälsningar Iwona.

  • Det är svårare att leta reda på adresser till nu levande släktingar i USA än det var för fem år sedan. Flera av de webbsidor jag använde mig av då, har stängts för datorer som finns utom USA. Och jag har inte letat upp de nya sätten än eftersom jag inte sedan dess jobbar mot att hitta emigranter och deras familjer i USA i så stor utsträckning som då. USA har inte Offentlighesprinicipen som vi i Sverige så det kan vara knivigt att hitta släktingar av i dag. Det tar framför allt tid och man får leta på flera ställen. Nu är din John-Erik Hedberg född 1930 så han är ju mot 90 år om han lever idag.

   Tips i din sökning! Har du kollat J-Es föräldrars bouppteckning! Där i kan du få hans adress vid den tidpunkten. Finns det brev från J-E. När reste han? Under Ellis Island tiden? Vem reste han till? Någon tidigare släkting som han åkte till? Du måste hitta vart han åkte till och till vem. Har du tagit DNA på dig själv? Kanske kan du hitta honom och hans familj via det sättet.

   Använd gärna min lista över Emigrantlänkar 2018 som finns under fliken Länkar.

   Lycka till!
   Annelie

   • Hej Jag sökte efter mina släktingar i Chicago Il Fred Andersson 1889–1982
    SSN 323-16-4140 är allt jag har Hur går jag vidare ?
    Bästa Hälsningar Per

 3. Som du vet Per Svengren är källhänvisning något viktigt i släktforskning. Så min fråga blir var du har fått uppgifterna från som du nämner på din släkting Fred Anderson i Chicago, IL?

  /Annelie

 4. How do I proceed finding my grand mothers brothers relatives – Bror RUBEN Lars(s)on – born 1894 in Hidinge, Sweden and emigrated to Minnesota, US around 1922, I think…not 100% sure, the vessels name used for the crossing was probably ”TUNGUS”.
  I have an address but not 100% sure there as well, Westbrook, Cottonwood, Minnesota.
  He could have moved to Arlington (?) Texas but I can not find a grave there with his name, I maybe looked in the wrong programs via Internet.
  Fathers name: Lars Erik Larsson (born 6 December 1864-)
  Mother Josefina Mathilda Larsson (born 1 February 1870-)
  I am looking for Bror RUBENs grave and also his now living relatives, how do I proceed!!!

  Best Regards,
  Hans Kjellstrom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s