Sveriges Dödbok online?

Ibland får jag idéer från de sökord som används att hitta till bloggen. Detta är en sådan artikel.

Sveriges Dödbok på nätet? Nja, är svaret på frågan, både ja och nej. Den senaste dödboken på CD nr 5 kom ut så sent som i slutet av året (2010) och nr 6 sägs komma ut 2013. Antar att de flesta menar nr 5 med sin fråga.

Om det finns gratis? Inte direkt, men indirekt finns de på andra webbsidor som tillhanda håller tjänster och möjlighet att söka efter dödsannonser och gravar på våra kyrkgårdar.

Något som finns numera ute på nätet är minnesalbum. Företaget Fonus har en sådan för sina begravningar. Tre andra är Familjesidan, Eviga Minnen och Den sista vilan. På de tre sista är det de anhöriga, släkt och vänner som kan hedra den avlidna-/-e med en minnesida.

Men det här är ju bara nyare dödsfall, jag söker information om tidigare döda personer. Hur får jag fatt på det på nätet? Då är det till att söka på webbplatser med gravregister från våra kyrkogårdar. Det finns en DVD Begravda i Sverige, som kan köpas med alla kyrkogårdar finns inte med där. De flertal av de kyrkogårdar som inte är med på DVD:n finns med på gravar.se eller Finngraven.se eller Svenska Gravar.

Det finns även webbplatser med gravsatta från en specifik stad/församling.

För att återgå till ämnet, var finns Sveriges Dödbok på nätet?
FamilySearch.org har det börjats att lägga upp dödsregister även för Sverige. Registret sträcker sig 1649 – 1920, inte fullständigt med ändå ett sökbart. Den här webbplatsen är det gratis att söka på och läsa information.

Då det inte det finns någon fullständig databas över döda i Sverige på nätet, bara indirekt via de webbsidor som räknas upp här ovan, är det betalsidor man får vända sig till. Den billigaste varianten är att bli medlem i släktforskarföreningen Dis 150:-/år. I deras medlems databas Disbyt, kan man söka på döda från skivan Sveriges Dödbok 1947-2006 (nr 4).

En annan betalwebbplats är Ancestry. Här kan du söka och få upp träffar men för att få ut informationen måste man lösa ett abonnemang.

Som ni ser finns det flera vägar att gå, inget samlat på en enda webbplats och ingen gratis version av nyaste versionen av Sveriges Dödbok. Den som letar får vända sig till flera källor för att få information som eftersöks om man inte vill göra det enklare, dvs köpa Sveriges Dödbok 1901 – 2009 på skiva.

Någon liknade webbplats som det finns i USA, dvs ett gratis sökbart SSDI-register (Social Security Death Index), tror jag vi inte får här i Sverige.

8 reaktioner på ”Sveriges Dödbok online?

 1. Ja Sveriges dödbok har man inte sett online. Jag hörde att den kommer läggas ut online framöver men att man troligen får betala för att utnyttja den. Själv köpte jag den senaste versionen.

 2. Jag försökte söka i databasen Disbyt där jag är medlem, men kunde inte få fram några uppgifter från dödboken.

  • Aj då, trodde faktiskt att man lagt in hela Sveriges Dödbok. Ser många hänvisningar till den skivan när jag söker där. Vilka uppgifter som kommer från CD:n syns på vem numret, för vem som har lagt in materialet. Det börjar alltid på s t, ex s0005n.

 3. Personer från Sveriges dödbok finns faktiskt gratis sökbara hos Släktdata. Dock bara basuppgifterna namn, födelsedatum och födelseförsamling.

  Det brukar funka bra att fråga vidare på något forum för att få fram fler uppgifter.

 4. Pingback: Kul att ni hittar hit « Släktresan

 5. I do not leave many responses, but i did some searching
  and wound up here Sveriges Dödbok online? Släktresan. And I actually do have a few questions
  for you if you usually do not mind. Is it only me or does it give the
  impression like some of the responses appear like written by brain dead people?

  😛 And, if you are posting on additional places, I would like to keep up
  with everything new you have to post. Would you list of all of
  your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 6. You can find me on Facebook with the username Tages Dotter. Have a FB group as well – Tagesdotter. I post info and links there as the updates when I write a new article here.

 7. Pingback: Besökare här trots att jag inte bloggat på länge | Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s