Historical Society

Att leta efter sina emigranter där borta i USA är inte alltid det lättaste. Särskilt när de har bytt namn eller om man inte har några ledtrådar var de slog sig ner. Ibland tar det flera år att knäcka andra bara en kort tid (läs gärna mina tidigare inlägg här på bloggen, ex Hitta nu levande i USA). Tack vare Internet och alla dessa webbplatser som är till nytta behöver det inte ta så lång tid som när jag själv började att emigrantforska på 1990-talet. Webbsidor och material som är till nytta har formligen explodera de senare åren. Men det hela beror förstås vad man har för utgångspunkt och information.

Men när du väl har hittat var de slog sig ner och bildade familj är nästa steg få reda mer om den orten, kartor och på hur det var en gång i tiden och hur det är i dag.

County

Deras county är en mycket viktigt administrativ indelning och det är geografiska område som de föreningar som finns täcker in. Det är i countyt, som alla de där registren som vi släktforskare är intresserade av, finns. (Syns om inte annat i dödsregister där det oftast endast finns uppgift om countyt personen i fråga avled i, ex Minnesota Historical Society‘s Death Certificate Index).

Föreningar

Föreningarna som finns, täcker alltså in countyt och inte en stad. Det finns två olika sorter föreningar för ett county: Genealogy Society (släktforskningsförening) och Historical Society, ex Washington County Historical Society (ung som vår hembygdsförening). De senare arbetar brett, även mot nutiden. Vad jag har förstått är det de föreningarna som engagerar folk mest på bygden, ofta finns de inrymda i en historisk byggnad eller ett hus som har skänkts till föreningen, ex på ett sådant är Swedish Historial Society som finns i Elander Home i Rockford, Winnebago Co, IL. Det är de föreningarna som bevarar det gamla ex  det svenska arvet, samlar på sig tidningar, telefonkataloger och bevarar kyrkogårdar. Släktforskning kan vara en del i deras verksamhet. Det är olika för varje förening. Så att kontakta en sådan förening är självklart. De kan ha någon som vet något om någonting eller något i sitt arkiv som du kan ha nytta av.

Genealogical Society ligger ofta under en stor organisation, som ex US GenWeb som är indelade i mindre delar, state och county.

Ofta har någon förening därborta eller en enskild författare som har skrivit en bok om orten. Via den svenska bokhandels webbplatsen Adlibris har jag flera gånger köpt böcker som beskriver i text och bilder hur det en gång såg ut på en ort, exempel Mill City i Minneapolis, MN.  

En enkel väg att gå är att utnyttja Facebook. Jag har nyligen gått med i gruppen Chisago County Historical Society. Här kan på ett enkelt sätt ta kontakt med föreningen och de andra medlemmarna i gruppen, få tips och hjälp.

Lämna en kommentar