Emigrantforska i Mocavo

Det blir med tiden lättare att släkt- och emigrantforska i de amerikanska källorna allt eftersom de blir tillgängliga via nätet. FamilySearch.org har en hel del information som vi emigrantforskare har nytta av och webbplatsens innehåll och databaser utökas hela tiden. Tidigare artikel om FamilySearch.

Att använda sig av sökmotorer i släktforskning låter sig göras också. I höstas kom en ny sökmotor som är bara för släktforskning. Den är amerikansk och heter Mocavo. Den finns i tre versioner, sök som den är, skapa gratisinlogg eller bli medlem och betala en månadsavgift. Själv har jag nöjt mig med det andra steget, dvs skapat ett inlogg, det räcker för mig än så länge.

Mocavo samlar på sig länkar och uppgifter om en hel del webbplatser som har anknytning till släktforskning. Främst amerikanska och engelspråkiga webbplatser finns sökbara hos dem. Som på så många andra sökmotorer kan man skicka in förslag.

Ellis Island

Har upptäckt att sökmotorn kan användas att söka efter emigranter, särskilt användbar är den när man söker efter uppgifter i Ellis Islands databas efter immigranter, våra emigranter.

På Ellis Islands egen webbplats måste man veta på ungefär hur efternamnet stavas (när emigranten kom fram till registreraren var inte alltid denne svensk och på så sätt kunde det bli alla möjliga stavningar på ett namn).

Steven Morse går svaren till Ancestry.coms webbplats, och för en som inte har något abonnemang är detta inget alternativ.

Hos Mocavo kan man söka med på det vanliga söksättet eftersom det endast finns en sökruta. För Ellis Island databasen gäller ”ellis island” och den socken som din person du söker efter utvandrade från, ex brunnhem, floby eller stenstorp.

Länken som du får fram tar dig till EllisIsland.org. Där måste du ha registrerat dig som användare (är gratis), för att få tillgång till de uppgifter och manifest som finns på personer som finns i deras databas.

Att använda sig av databaser och andra 2:a, 3:e handskällor är inte att rekommendera. Men ibland finns det inga andra källor. Och de användbara för att leta sig fram till 1:a handskällan.

Lämna en kommentar