Konkordiahuset

För alla som emigrantforskar är forskarcentret Konkordiahuset i Hössna nästan ett måste besök, i alla fall för er som bor på bilavstånd. Det är ett ställe som är väl värt sitt besök. Varför inte göra ett studiebesök med din hembygds- eller släktforskarföreningen?

Konkordiahuset drivs av Mrs Emigrant, dvs Anna-Lena Hultman som även arbetar för Sveriges Släktforskarförbund och är ansvarig bl a för Rötters Anbytarforum. Anna-Lena är uppväxt med släktforskning eftersom hennes pappa forskade. Kallar henne Mrs Emigrant. för att jag anser liksom många att hon är bland de bästa experterna på utvandring och emigrantforskning i Sverige.

Konkordiahuset var en gång Hössnas Missionshus. På senare år var tillströmningen av ny medlemmar dåligt och till sist fanns det endast tre stycken äldre personer kvar. Det beslutades att huset skulle säljas och köpare var Anna-Lena och hennes syster Catarina. Missionshuset bytte namn till Konkordia, efter deras mormor Ruth Konkordia Evelina Samuelsson f. Karlsson eftersom Hössna Missionshus var hennes andra hem och de ville hedra hennes minne.

För den som en gång har varit i huset och besöker det igen, kommer att känna igen sig, även om det är omgjort. En läktare har byggts till och som inrymmer en stor boksamling som Anna-Lena och hennes syster Catarina har samlat på sig under åren. Det är böcker av skilda slag, från romaner till krigshistoria och kriminalhistoria. I källaren kan du köpa böcker. Utrymmet i huset är utnyttjat till max. I själva möteslokalen finns möjlighet att forska i de datorer som finns. Anna-Lena abonnerar på flera online tjänster och databaser, som man som besökare kan söka i. Det finns även ett bibliotek om lokalhistoria och släktböcker samlat i huset. Och inte att förglömma finns här Kurt Andersson i Skaras avskrifter av SAKA (Svensk Amerikanska Kyrko Arkiv), för Skaraborg och Älvsborgs län. Originalen finns i microfilm i Utvandrarnas Hus i Växjö och dessa filmades en gång av Lennart Setterdahl.

En dag i veckan är det öppet, tisdagar mellan 16 – 21, nästan året om. Anna-Lena finns på plats de flesta gånger, men ibland är hon ute och ger föreläsningar eller reser, som ex SwedGenTour som i år 2011 skedde i september. För att vara säker, så kontakta henne gärna före du åker.

Vanligtvis har Vuxenskolan i Ulricehamn sina datakurser och släktforskningskurser (med Anna-Lena som kursledare) här.

Om ni vill se hur det ser ut i Konkordiahuset finns det en reklamfilm. Denna gjorde jag som examensuppgift när jag gick en distanskurs på Kalmars Högskola om att göra poddsändning och lägga upp film på nätet.

2 reaktioner på ”Konkordiahuset

  1. Pingback: Emigrantkällor i Sverige « Släktresan

  2. Pingback: Slutforskat på Emigrantinstitutet « Släktresan

Lämna en kommentar