Nya gymnasiet i Falköping invigs

På lördag, den 19:e januari, är det så dags för den officiella invigningen av det nya gymnasiet i Falköping, Ållebergsgymnasiet som det heter.

Så hette inte skolan på min tid, då var det helt helt enkelt bara Falköpings Gymnasium. Men så är det ett tag sedan jag gick ur, närmare bestämt 1984. På 00-talet utlystes en namntävling bland eleverna och Ållebergsgymnasiet blev det nya namnet. Inte så konstigt kanske då berget Ålleberg ligger alldeles utanför stan Falköping och att vi har sägnen som säger att Ållebergs ryttarna ligger och sover där inne i berget. Följdaktligen är loggan en Ållebergs ryttare. Förlagan har Åsa Gustavsson gjort.

Numera ligger gymnasiet på motsatta sidan av Hollandergatan mot vad den gjorde förut. Det är endast mat- och gymnastiksalen som ligger kvar där den alltid har legat och gymnasiesärskolan, resten har flyttats över till där Fredriksbergsskolan låg en gång i tiden, samt återanvänt deras lokaler. När det var grundskola var det för årskurserna 7-9. Själv gick jag i Odensberg och Flobyskolan. Så det är bara matsalen som syns, resten som har funnits bakom, lektionssalar och bibliotek är eller håller på att rivas. Det är väl tänkt att den nya fotbolls konstgräsbanan ska läggas där.

Det var faktiskt på tiden att det blev en ny gymnasieskola. Jag kommer ju ihåg redan på min tid och då var inte den gamla skolan inte ens tio år att det läckte in och råttorna sprang i väggarna, som var fyllda av halm. Inte så konstigt att det rann utmed fönster (en del satt i taket) och rör, då taket var platt. Det var tre gymnasieskolor i Sverige som byggdes på det här sättet, Falköpings var den som levde längst med otaliga reparationer och ombyggningar. De andra revs redan inom tio år efter att de hade byggts.

ÅllebergsgymnasietI dag kan man inte åka förbi på Hollandergatan utan att se det nya gymnasiet. Entrén är ganska iögonfallande en stor glasad  fasad i olika färger och med högt i tak. I entré hallens tak hänger även en Ållebergskrage som är ljussatt i olika färger. Den nya entrén ligger som ett nav, där de byggnader som är kvar sedan Fredriksbergsskolans tid, ligger runt om. Det gör att man numera kan går från den ena änden till den andra utan att gå ut, förutom när det ska ätas och idrottas.

Ållebergsgymnasiet är den modernaste gymnasieskolan i Sverige just nu. Kinnarps har möblerat och kommer att kunna visa möblemanget för sina kunder live. En hel del studiebesök från andra kommuner och intresserade lär det också bli.

Invigningen håller på 10:00 – 15:00 på lördag. Rektor Torbjörn Karlsson hälsar välkommen och elevambassadörer visar runt om i huset. Trumkåren är på plats och invigning sker med bandklippning. Tårtkalas blir det också med tårtor från nästgrannen Mössebergsbagaren. Senare en invigningskonsert med Fredagsensemblet och de övriga som går på Estetiska programmet.

På kvällen sedan är det en bankett med underhållning, där inbjudna och anmälda gäster måste klä sig i sin finaste mundering, dvs kostym och festblåsa.

Dagen före på fredag är det visning av gymnasiet för årskurs 7-9 i kommunen. De som bor utanför bussas in.

Kul att huset nu kan börja att användas. Det är och var efterlängtat!

Välkomna!

Lämna en kommentar