Falköping, Sveriges sockentätaste kommun?

Ja, det är något som jag undrar. Jag har i alla fall inte hittat någon annan kommun som har så många socknar som Falköping. Hur många är de då undrar ni säkert. Jag räknar 52 socknar/församlingar. Vilka är de då? Jag tänker inte rabbla upp alla här, men en lista över alla finns på min webbplats www.falbygdsanor.seSocknar. De sträcker sig över alfabetet, med början på B, som i Bjurum och avslutas på Ö, som i Östra Tunhem.

Falköping hade en gång en lands- och en stadsförsamling, ja om man ska hårddra var det faktiskt två landsförsamlingar, den Västra och den Östra.

En gång i tiden hade varje socken även en egen kyrka. Numera är flera små rivna och socknar gått ihop om en, som exempelvis den lilla socknen Södra Kyrketorp, dess kyrka revs och dess invånare tillhör Stenstorps kyrka. Men Falbygden är fortfarande den kyrkotätaste kommunen på fastlandet. Gotland är också ett kyrktätt område.

En anledning till att Falbygden är så sockentätt kan vara att den här delen av Sverige var den första som kristnades. Vi har Gudhems nunnekloster inom området. Varnhems munkkloster ligger på andra sidan av Hornborgasjön och där har Sveriges äldsta kyrka grävts ut. Skara domkyrka ligger heller inte så långt borta. 

Skaraborgs län hette en gång i tiden för Orreholmens län. Namnet kom från gården Orreholmen kungsgård, som ligger i socknen Skörstorp och i Falköpings kommun. Skörstorps kyrka är den enda rundkyrka i Skara stift. Gustav Vasa och framför allt Erik XIV var här åtskilliga gånger. Det finns även en legend här. För Eriks enorma rikedom togs inte över av brodern Johan III. Legenden heter att den kan finnas nedgrävd någonstans och ett ställe den skulle kunna ligga är på Orreholmens kungsgård.

Falköpings kommun är också ytmässigt den största kommunen i gamla Skaraborgs län. Kommunen gränsar till gamla Älvsborgs län och går i andra ändan upp på berget Billingen. Så en del Skövdebor bor faktiskt i Falköpings kommun och inte i Skövde. Befolkningsmängden är dock inte att skryta med, ca 32 00 inom kommunen, hälften av dessa bor inne i staden Falköping.

Alla kommuners socknar finns listade i den gamla länen här.

2 reaktioner på ”Falköping, Sveriges sockentätaste kommun?

  1. Pingback: Dags igen « Släktresan

  2. Pingback: Rör inte våra socknar! « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s