2020 = annus horribilis

FY vilket år. Inget kul alls. Allt har med Covid-19. Vi lever och förhåller oss till hur smittan sprider sig. Nu väntar jag på att få vaccinsprutorna.

Året började någorlunda bra men i februari släcktes det. Även om inte Sverige har släckts ner i helhet så har ju riskgrupper o äldre satt sig i ”frivillig” karantän. Då jag tillhör riskgrupp så jag har sedan dess hållit mig på avstånd till folk. Inga årsmöten eller firande inomhus har det blivit av. Umgås bara med de vanliga. I affären är det engångshandskar på så fort man ska någonstans, spritflaska i bilen och i fickan. Nu när smittan har spritt sig rejält är det även visir på i affärer. Min mamma är 82 år och hon undviker alla affärer, så det har blivit jag som handlar. Ingen av mina nära eller bekanta har blivit drabbade även om den har bränts ibland. Min svåger har dock förlorat en kusin.

Släktforskningsresan Genealogical Adventure in Sweden 2020 ställdes in. Sex deltagare hade anmält sig och forskningen var igång. Det var när nedstängningen att nöjesresor mellan Europa o Nordamerika ställdes in i maj som vi kastade in handduken. Resenärerna hade inte gjort den slutliga betalningen och förskottet betalades tillbaka. Någon resa för 2021 är inte planerad, tidigast kan det bli 2022.

Arbetet med databasen Emigranter från Falbygden har stått stilla under stor del av 2020. Lusten har inte infunnit sig förrän nu i höstas. Har nu 91 300 individer. Slöta och Karleby är nu genomgångna, dvs har forskat fram föräldrar och om möjligt syskon på barn som varit utan familj samt gått igenom CD Emibas och hfl och noterat vilka som emigrerade. Genomgångna är Skörstorp där även Hångsdala hängt med eftersom det står ofta i hfl Hångsdala som födelsesocken på de som är födda i Skörstorp. 29 återfunna emigranter blev det under året. Mmm.. funderar vad jag ska göra 2021?? Kanske ska jag mer leta efter emigranter och deras familjer. Det blir nog ett abonnemang på Ancestry World Deluxe, det är 40% i rabatt på priset till och med i morgon tisdag 5 januari.

Släktforskningen har flyttat in på nätet. Min Grundkurs i släktforskning flyttade in i Ms Teams i oktober. Sex deltagare, ingen av dem från närområdet, närmaste från Lidköping och längst ifrån Sundsvall. Det var en ny erfarenhet. Grunden är det samma som en kurs med fysiska träffar men digital kurs kräver mycket mer av kursledaren, det är jag som håller lådan under kursträffarna. Släktforska gör deltagarna mellan träffarna, där jag och deltagarna chattar. Något bra måste jag ha gjort för de flesta vill gå fortsättningskurs på distans, den startar 26 januari, har sex deltagare och det finns fortfarande platser kvar. Den som vill gå Grundkurs på distans finns den möjligheten också.

Fler medlemmar har det blivit i Facebook-gruppen Falköping Genealogi, vid årsslutet 392 medlemmar. Ibland har det varit rusning in dit. Dock måste nya medlemmar ansöka först, detta för att sortera bort de som spammar och inte har anor eller släkt i området. Tre frågor ingår i inträdesprovet, det gäller att svara ärligt. Vid tveksamheter vill jag ha ett förtydligande, om inget svar, får man ansöka igen.

Har fått nya följare här på bloggen även om den inte varit så aktiv i år. Trots det har det blivit en hel del besök. Vissa toppar finns, nyfiken på vad som är orsaken? Någon som har rekommenderat bloggen? Nyårsveckan hade 209 besökare, i mitten av november var det 261.

Bild från kursen i släktforskning – Grund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s