Sommar sommar sommar

Melodislingan Sommar sommar sommar känner de flesta i Sverige till. Det är ju trudelutten till Sommar i P1.

Jag har lyssnat på de flesta i sommar programmen hittills, men mest ser jag fram emot att få lyssna på Carina Bergfeldt den 9 juli. Det ska bli spännande att höra henne prata om sitt. Annars ser och hör vi henne som USA-reporter i nyheterna på tv. Vilken smekmånad hon haft. Hon o maken tog det inte lugnt utan åkte till Sveriges fd koloni i Västindien St Barthélemy och grävt i de gamla arkiven efter den svenska slavtiden.

Gångna veckan var verkligen sommar med fint väder. Tyvärr inte som svensk sommar, dvs fortsatt med omväxlande sol och regn. Det regn som hittills har kommit har sugits upp av växtligheten men det räcker inte långt. Det behövs mer regn. Jag vill slippa att vattna mina grönsaker och kryddor i år som jag fick göra mer eller mindre varannan dag ifjol. Några vattenkannor har det blivit men snart är det dags att ta till vattenslangen. Vattnet kommer från egen brunn. Värst är det naturligtvis för bönderna som har sett fram emot en normalskörd. Hittills har det varit bra med hö och ensilage men vad blir det i fortsättningen. Blåser gör det i dag, det gör att det torkar fort. Nä nu behöver vi regn i stora lass.

Jag har i alla fall fått en första skörd av den grekiska oreganon som ligger på tork i lägenheten hemma i stan samt i sommarstället där kryddlandet finns. Samma med den franska dragonen där andra omgången just nu ligger i torkmaskinen. Oreganon måste torkas fort annars blir den som hö. Timjanen hann blomma, till bina stora glädje, så de har jag klippt av för att senare ta mig ann. På de repar jag inte av löven på innan tork som med de andra utan det blir att torka dem som de är för att repa av i torrt tillstånd. I år har jag även tänkt att torka pepparmynta. En bekant sa att det går att använda till te. Jag tycker om grönt te så jag ska testa. Pepparmyntan ja, den ryckte jag upp för flera år sen men ifjol dök den upp igen.

Sommar betyder att man tar hand om sina marker. Jag har trimmat en hel del. Helst skulle det vara med lie men det är en teknik jag inte behärskar. Nuvarande projekt är att trimma runt maskinhallen och såga ner de små träd som växer upp runt om. Tyvärr inga hästar som går i hagen längre. Arrendatorn gjorde sig av med sina ardenner då de blev sjuka och resten såldes av. De tappade helt enkelt lusten från uppfödningen. Det betyder att ängsmarkens kanter växer igen och då måste man sköta det för hand istället.

Det är skönt att vara ute på landet, höra fågelsång och när regnet smattrar. Katten Sissi sover ofta i mitt rum och brukar väcka mig på morgonkvisten för att bli utsläppt. Men det går ju alltid att somna om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s