Släktforskningsåret 2017

Det har varit fullt upp med släktforskning och annat om än att det inte har syns på bloggen. Jag slutade att skriva i juni eftersom jag fick en projektledarroll. Arbetet med det tog helt enkelt det mesta av tiden och framför allt orken. Energin jag brukade ösa över bloggen blev istället över mitt arbete som projektledare.

Jag har under året fortsatt återhämtat mig från cancerbehandlingen. Det har blivit bättre allt eftersom, men tål fortfarande inte stress lika bra som förut och den där hjärntröttheten finns kvar och är inte att leka med. Det går dock längre och längre mellan perioderna och de är lindrigare men det finns det hela tiden som ett orosmoln när man vill arbeta undan. Jag lär få leva med utmattningssyndrom en längre tid. Kan liknas som för de som har gått in i väggen, skynda långsamt gäller här. Inte pressa sig för hårt hela tiden, ta paus ofta.

Jag har trots allt kunna jobba i min egen takt och intensivt i perioder om än att jag har måst lägga arbete åt sidan för att göra något annat och koppla av. Vad har jag då gjort under året som gått?

Databasen 

Prioriterat arbete med min databas av emigranter på Falbygden men inte så mycket som var tänkt från början. Jag började året med 72 300 och slutade med 78 460 ett plus på 6 160 och mindre fler än i fjol. Det mesta blev gjort under vårvintern och nu i höst. Arbetet med att tvätta databasen har jag fortsatt med under året. Dvs har forskat fram föräldrar och om möjligt syskon på barn som varit utan familj.

Färdigt är (emigranter och deras familjer i flera led) församlingarna:

Åsle, Mularp och Tiarp

Vilske Härad – alla församlingarna
Gökhem, Marka och Sörby

Floby, Grolanda, Göteve, Jäla, Marka, Trävattna
Vilske-Kleva, Bjurum och Ullene.

Gudhem Härad – pågående
Gudhem, Östra Tunhem, Ugglum
Broddetorp, Bolum och Sätuna

Pågående är Segerstad som kommer att följas av Håkantorp och Valtorp.

37 återfunna emigranter har det också blivit, inte arbetet så flitigt med det här att söka efter emigranterna eftersom jag har prioriterat ovanstående arbete istället. De två sista  återfunna blev två syskon från Ödegården, Ugglum som avled i tonåren i Henry Co, IL. Elin och Rickard Friberg, båda avlidna som Freburg. Deras gravstenar finns att se på findagrave.com. 

Föredrag

2 maj höll jag föredrag på Tidaholms museum om släktforskning och Conrad Johnson som var född i Kymbo och avled i Rockford, IL. Jag har skrivit om honom ett antal gånger här på bloggen

Släktbesök

I mitten av september kom paret Hanson från Minnesota. Han är släkt på min mormors mors sida av släkten och släkten kommer från Segerstad (R). Andra i samma familj i USA har varit här förut och det var säkert heller inte det sista besöket. Fler lär komma, kanske redan i år 2018.

Projektledare

Sedan 1 juni 2017 har jag ett spännande arbete. Jag arbetar som projektledare för resan Adventure Skaraborg – Exclusive Genealogy Trip to Sweden. Det är en resa för svensk-amerikaner som söker sina rötter inom gamla Skaraborg och dess grannkommuner. En kombinerad släktforskningsresa där resenärerna får trampa i sina förfäders spår, träffa släkt och göra sightseeing. 

Det är turismen i Skara, Tidaholm och Falköping som står bakom projektet med hjälp av Skaraborgs Kommunalförbund och en bunt vana släktforskare som gör arbetet med att forska fram deras rötter.

Drivande i USA är Skaraborgs egna affärsutvecklare som bor halva året i Rockford och halva i Lidköping – Linnea Bengtsson. Hon jobbar med Lidköping, Skaraborg & Rockford, Madison: Industrial Partnership Agreement.

2017 var första året och vi hade sex resenärer med rötter i Skaraborg och runt omkring och även en i Västervik. De var här v 35-36. Det skrevs en artikel på Sveriges Släktforskarförbund om resan – Skaraborg lockar turister med släktforskning

2018

Ser fram emot att vara kursledare, under 2017 blev det tyvärr inga kurser men nu till våren ser det ut att bli en nybörjarkurs.

Fortsätta tvätta databasen med att lägga in föräldrar och syskon till ensamma så att jag får fatt på hela familjer. Församlingarna i Gudhems Härad är planen.

Och framför allt vara projektledare för den kombinerade släktforskning & turistresan. Mycket arbete återstår med den. Just nu håller jag på med reklamen.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Släktforskningsåret 2017

  1. Pingback: 80 000 individer passerat | Släktresan

  2. Pingback: Adventure Skaraborg 2018 – snart | Släktresan

  3. Pingback: Släktforskningsåret 2018 | Släktresan

  4. Pingback: Föreningen Adventure Skaraborg | Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s