Kyrkorådets besök hos soldaten Nils Rehn

Ibland stöter man på annorlunda texter i kyrkoböckerna. Som när jag letade efter löpande text att ta med till min fortsättning släktforskningskurs och vi skulle ha när vi läser högt.

Sockenprotokoll är en serie som det finns en hel del löpande text i. Det är här som kyrkans räkenskaper finns. Du får upplysning om dina anor har var medlem i sockenrådet, ordningsmän, rotemästare, kyrkovärd, haft uppdrag eller på annat sätt nämns. Du får en inblick i hur de behandla sina fattiga, när taket på kyrkan behövde repareras, sockenmagasinet behövdes fyllas på, inkomster och utgifter och överskott som finns i kassan kunde lånas ut. I dagens samhälle är det kommun-politiker och -tjänstemän som brottas med i grunden likartade problem om men i annan skala.

I protokollen får man en inblick i hur det var att leva en gång i tiden. Ibland står det helt oväntad information, som i dag skulle räknas till socialtjänsten. Skulle kunna tänka mig att det är olika i olika delar av landet vad som skrivs in de där volymerna.

I Gökhems pastorats (Gökhem, Marka och Sörby församlingar) sockenprotokoll finns det något som verkligen sticker ut mot vad man i vanliga fall inte läser om som släktforskare. Men som är intressant i alla fall. Äktenskap knakade i fogarna även då.

Soldat Nils Rehn

Soldaten Nils Rehn f 1794 i Mörkagårdens soldattorp i Friggeråker, fader Olof Fredsam. Nils blev soldat på Norra Lexberg, Gökhem. Gift med den 19 år äldre Cajsa Andersdotter f 1775 i Sörby.

Berättelsen är från 18 maj 1822 i sockenprotokollen och är antecknad på tre sidor.

gokhem-ki-4-s-157

Gökhem (R) KI:4 1806-1831 sid 157

”Inför KyrkoRådet hade Ordföranden genom Rotemästaren Petter Lidholm i Millomgården Remmen låtit kalla Soldaten för Nr 84 vid 1 Majorens Compagni af kong Wästhgötha Regementhe Nils Ren, som bor vid Norra Lexberg, att undfå förmaningar för sitt oordenteliga lefverne. häldts Nils Ren både varit hård och svår mot sin Hustru Cajsa Andersdotter och lefvat uti okysk beblandelse med Pigan Cathrina Andersdotter i Torpa Johan Svan af Sörby Sockn. I detta afseende var Soldaten Nils Ren Kallas att infinna sig för KyrkoRådet den 12de Dennas, men förebar sjuklighet och svarade att vice Pastor får söka honom, om Vice Pastor hat något ärende till honom. Till idaf den 18de Maj hade undertecknad….”

Till berättelsen kan tilläggas att pigan Cahtrina var yngre än Nils.

gokhem-ki-4-s-159

”För Nils Rens sturkshet och olydnat emot KyrkoRådets Kallelse anges han, jämligt 13 § i Kongl förordningen den 26 Feb 1817 om KyrkoRåd, Skyldig att pligta Trettiotvå Schillingar Banco till sveskiftes emillan Kyrkan och de fattiga För Horsbrottet.”

Efter avbön från Nils Rehn så försonas sig makarna och flyttar olovligt, ”bor i Slöta” är det skrivet i husförhörslängden. Historien förtäljer inte om han betalade böterna eller ej.

 

Fler liknande berättelser där makar inte kan hålla sams finns i samma volym.

  • Sid 168, 27 Februari 1823, § 1
    om torparen Jonas Andersson o Cajsa Andersdotter i backstugan Korsaled under Stora Anguntorp, Gökhem.
    Mannen har med hårda banner, eder och grymhet bemött sin hustru så hon fått tagit sin tillflykt hos grannen.
  • Sid 169, § 2
    om Organisten Lars Sandin och hustrun Stina Bryngelsdotter i Stora Anguntorp.
    Mannen och hustrun lever i stor oenighet, han är bullersam, varken ärar, vördar eller lyder sina föräldrar (makarna bor hos hans föräldrar). Kyrkorådet ser ingen annan utväg än att skjuta över målet till KronoLänsman.
  • Sid 241, Mars 1830
    om Johannes Jacobsson o hustru Ingeborg Carlsdotter Skattegården Skår, Gökhem oeniga sammanlevnad.

 

Om liknande som ovanstående protokollförd text är ovanlig eller inte har jag ingen erfarenhet av. Kanske är detta något som bara antecknades i dessa församlingar, vad vet jag. Skulle gärna vilja veta om någon har träffat på liknande text i sockenprotokoll.

2 reaktioner på ”Kyrkorådets besök hos soldaten Nils Rehn

  1. Hej! Denne Nils Rehn är en av mina anfäder. Jag har letat länge efter hans födelse ort och vem hans föräldrar var😊
    Jag har letat i husförhör i områden kring Falköping men kan inte hitta dem.
    Kanske du kan hjälpa mig med något tips.
    Måste säga att Nils är den mest spännande personen i min släkthistoria😊Med vänlig hälsning, EvaPalm i Malmö

    • Nils är född i Friggeråker 1792, finns i Friggeråker C:2.

      Inte konstigt att du inte hittar hans födelse i husförhör, den första volymen börjar 1810 o då i Torbjörntorps husförhör AI:3 1810-1815.

      Pappa var också soldat med namnet Fredsam och förnamnet Olof. Mamma var Stina Andersdotter.

      /Annelie

Lämna en kommentar