Mord o dråp i Gudhems härad
En ganska morbid titel på den här artikeln, men det är just vad den nya boken av Lars Bägerfeldt handlar om.
Hela titeln är: Mord, dråp och dödsdomar i Gudhems Härad åren 1604-1718.
Baksidetexten:
Genom rättsfallen som kom upp till häradstinget kan vi skåda in i människornas liv och levnadsvillkor på Falbygden under 1600-talet. Somliga händelser är snarlika de vi upplever i dag, medan andra är helt främmande. Några av de mest spännande fallen är de som berör, mord, dråp och dödsdomar. Fram till år 1718 finns drygt hundra sådana fall i Gudhems härad, vilka ger oss ovanlig inblick i deras samhälle.
Gudhems härad innefattar socknarna/församlingarna:
- Bjurum – (Falköpings kommun)
- Bjärka – (Skara kommun)
- Bolum – (Falköpings kommun)
- Borgunda – ( ” )
- Broddetorp – ( ” )
- Brunnhem – ( ” )
- Dala – ( ” )
- Edåsa – (Skövde kommun)
- Falköpings Västra – (Falköpings kommun)
- Friggeråker – ( ” )
- Gudhem – ( ” ) )
- Hornborga – ( ” )
- Håkantorp – ( ” )
- Högstena – ( ” )
- Ljunghem (Skövde kommun)
- Rådene – ( ” )
- Segerstad – (Falköpings kommun)
- Sjogerstad – (Skövde kommun)
- Stenstorp – (Falköpings kommun)
- Sätuna – ( ” )
- Södra Kyrketorp – ( ” )
- Torbjörntorp – ( ” )
- Ugglum – ( ” )
- Valtorp – ( ” )
- Östra Tunhem – ( ” )
Det är alltså främst från under 1600-talet som domar handlar om i boken. En hel del resor till Riksarkivet i Vadstena har gjorts, för att läsa domarna i hovrätten i original. Några av dem har också hamnat i boken så vi får se hur texten ser ut i original. Text som riktiga handstilsexperter bara kan läsa. För oss vanliga släktforskare som vanligtvis sträcker oss att läsa bakåt i tiden till 1700-talet är detta att kunna ner på 1600-talet en stor utmaning.
Ett fall i boken är från Göta Hovrätt Huvudarkivet serie EVIIaaaa, vol.16, år 1650
1650 – Elin Jonsdotter
Elin Jonsdotter i Mårby, boendes på ett frälsehemman, förmodades ha mördat sitt barn och sedan gömt det, vilket blev uppenbart på Kristi Himmelsfärdsdag, som var den 23 maj, när kyrkoherde vällärde herr Olof i Vilske-Kleva hade fått höra hur folk språkade om detta. Då tog han sin hustru med sig samt två andra hederliga kvinnor där i Mårby och gick för att rannsaka denna anklagelse. När de började undersöka Elin Jonsdotter, tvingades hon bekänna att hon hade fött ett barn, varpå hon gick med dem till sin faders ladugård och visade var hon hade grävt ner det. Där fann man ett fullkomligt och väl framgånget piltebarn, varefter hon berättade att det föddes om fredagen dessförinnan. Det var således sex dagar gammalt när det återfanns. Då blev det också känt att hon hade fött barnet inne i stugan, mitt på ljusa dag uppe på ugnen. Sedan utfrågades hon på vilket sätt som barnet hade mist sitt liv, men på detta kunde hon inte svara för det visste hon inte. Däremot erkänner hon att när det var nyfött så lyfte sig bröstet några gånger, men mer liv hade det inte. Efter detta bekände hustru Karin Olofsdotter i Mårby, vilken hade gjort rent barnet när det väl hade grävts upp igen, att det var blått runt om halsen och utmed det vänstra örat. Då förmanades Elin allra flitigast att komma med sanningens bekännelse, vilket hon vägrade. Omsider, efter upprepade förmaningar, blev hon bragt till en bekännelse med dessa ord: ”Jag må så gärna bekänna, Gud bättre mig, ty jag har syndat mot min herre och Gud. Jag var rädd att barnet skulle gråta och röja mig. Därför tog jag min förklädes snipp och stoppade i barnets mun. Det lilla liv det hade, var snart borta.” Efter det att hon sin synd hade erkänt, dömdes hon till döden genom att brännas.
Göta Hovrätts dom
Elin kan inte benådas till livet, utan ska halshuggas utan uppskov och i jord grävas ner bortom kyrkogården, andra till sky och varning.
Mårby som nämns i texten ovan är en del av socknen/församlingen Bjurum i dag. 1768 slogs Mårby ihop med Hångers socken och bildade Bjurum. Än i dag säger de som bor i Mårby och Hånger att de bor just där och inte i Bjurum.
Exempel på text som finns i boken:
1) Göta Hovrätt Huvudarkivet E V aa – Criminalia 1642: vol. 17, år 1642, Östergötland och Västergötland
2) Göta Hovrätt Advokatfiskalens arkiv, Skaraborg serie EVIIaaaa vol.20 år 1654
Boken kommer ut i början av november, alltså lagom till jul. Den som vill vara säker på att få sig ett exemplar går det redan nu förbeställa. Kostnad 200:- + ev pack och porto. Kontakta mig via min e-post, som finns under fliken About eller författaren på Facebook – Lars Bägerfeldt.
Spännande 🙂 … jag håller på och ”översätter” en liknande historia från Mjällby sn.
Pingback: Min första julmässa « Släktresan