Slut för Allt för Sverige 2012

Så var det slut för säsong 2 för såpan Allt för Sverige den här gången. Upplösningen blev lite oväntat men kul att en hemmafru kunde gå att vinna. Skulle tänka mig att serien har blivit ett personligt lyft för Anna Brita Mohr. Att vara fulltids hemmafru där hon lever för sin man och barn är ganska vanligt där borta i USA, mer än här vill jag säga. Har själv släktingar i USA som är just hemmafruar. Visst finns det hemmafruar här också men inte i samma utsträckning. Till och med böndernas fruar jobbar utanför gården numera, så gör min syster sedan flera år. I de allra flesta fall skulle jag säga att de medelstora gårdarna skulle inte klara sig utan att frugan jobbar någon annanstans för att få in pengar till familjen. Det här med att driva en gård i dag och få den gå runt på sin egen inkomst är mycket svårt.

Walter Beck, som har sina rötter i Grolanda, Jäla och Kinneved, kommer troligtvis till Sverige sommaren 2013 för att hälsa på. Han kom på tredje plats och fick aldrig möjlighet att träffa släkten, det var hemresa direkt som gällde. Jag hoppas att kunna träffa honom när han kommer hit. Vi har bytt våra respektive utredningar på hans familj. Han var inte den ende som utvandrade i familjen, ja faktiskt var det nästan hälften av ättlingarna av nedanstående par som emigrerade till USA, så han har en hel del släktingar därborta.

Stamföräldrar och de förfäder som vi har fått fram är

Per Jönsson F 1719 i Grolanda D 1797 i Grolanda
Annika Andersdotter F 1722 i Kinneved

Ättlingar slog sig ner främst i Illinois men också i Iowa, Nebraska och Washington State. Med namn som Blomquist, Carlson, Johnson, Lindahl och Lundquist, 

Några ättlingar till paret blev kvar här och det är dem det är tänkt att träffa samt se sig mer omkring här på bygden. Hoppas han tänkt att stanna mer än ett par dagar, för en typisk semester för en amerikanare är en vecka, då de i regel brukar samla ihop 10 dagar under flera år och då ska det hinnas med att besöka så många ställen/städer/länder som möjligt på den tiden i stället för att stanna på ett ställe och åka runt omkring där och lära känna släkt och bygd.

Den senaste länklistan med tips på webbplatser där man kan leta efter sina emigranter och deras ättlingar finns i gruppen Tagesdotter på Facebook. Det är där den ändras först, det gjordes så 19/12 2012.

6 reaktioner på ”Slut för Allt för Sverige 2012

 1. Hej Annelie!
  Nu har jag hittat till din blogg och kollat just detta inlägg. Har haft mail kontakt med Walt i eftermiddag. Han har förlorat sin far i hjärntumör nu i januari och hans mamma har också cancer så det är tungt just nu. Han räknar med att komma hit under våren – ännu inte preciserat. Återkommer!
  Erling

 2. Hej, jag ser att jag är släkt med både dig och Walter Beck. Föräldrar till Annika Andersdotter som är född 1722 i Kinneved är Anders Larsson och Susanna Bengtsdotter i Kyrkogården, Kinneved. Både i Anders och i Susannas bouppteckning står det att dottern Annika var gift med Per Jönsson. Min ana är Annikas syster Maria, född 1728, som var gift med Bengt Pettersson i Alarp.

  Elisabeth

  • Jag är inte släkt med Walter Beck. Att jag har fått kontakt med honom är att det var en kul grej det här med att det var en Grolanda ättling som var med i programmet. Och sen har vi bytt information om hans släkt.

   /Annelie

   • OK, då fattade jag lite fel. Jag trodde att Per Jönsson och Annika Andersdotter var gemensamma anor för dig och Walter Beck.

    Elisabeth

 3. Pingback: Allt för Sverige i Falköping 2016 « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s