Debackel i Ukraina

Så har Sverige åkt på däng i Ukraina igen. Det är ett tag sen sist och fler än jag hade säkert hoppas på att slippa det igen.

Den här gången var det i fotboll, förra gången var det i ett fältslag. Det var ju lite skillnad och mer vänskapligt den här gången om än på mer eller mindre dödligt allvar. Ingen av de som var med förlorade sina liv i alla fall år 2012.

Annat var det vid slaget vid Poltava 28 juni 1709. Vilket datum det var finns det olika bud om eftersom vi inte hade den kalendern då som vi har nu. Då hade vi den Julianska nu har vi den Gregorianska. Nu kommer det svenska fotbollslaget inte vara kvar till den 28 juni, så inget slag, förlåt match på årsdagen.

Poltava ligger ju som bekant i dag i Ukraina. Annat var det 1709 då var det ryskt territorium. Det är det blodigaste slaget i Svensk historia. Det var då som vår kung Karl XII förlorade hela sin armé på 17 000 man och svenska armén blev aldrig sig lik efter det. Inte så konstigt kanske då alla de med erfarenhet gick åt eller blev krigsfångar. Bara 4 000 kom hem efter flera år som krigsfångar. Många skickades till Sibirien men känt är också att det var svenska krigsfångar som hjälpte till att bygga Peter den stores stad S:t Petersburg.

Då 1709 var det den ryska armén som stod för motståndet nu 2012 var det fotbollslag från Ukraina (1-2), England (2-3) och Frankrige som utgjorde motståndet. Frankrike besegrade vi dock den här gången (2-0). Senast vi var i krig med Frankrike var under Napoleonkriget. Det var då som svenska armén ockuperade den lilla danska ön Bornholm.

Fälttåget som slutade vid slaget vid Poltava började som det stora nordiska kriget, med Danmark, Polen och Ryssland på en stridande sida och Sverige på den andra. Vid Poltava var det bara Ryssland kvar på motståndarsidan efter att den svenska armén hade klarat av de andra. Men Ryssland var inte bara, de var bättre utrustade och dubbelt så många stridsberedda, 40 000 man ställde de upp med.

Vid avmarsch något år tidigare fanns det 60 000 i de svenska leden men efter försök att ta Moskva så hade de flesta dukat under av sjukdom och svält. Ryssarna använde här första gången taktiken som skulle även bli så framgångsrik mot Napoleon hundra år senare, den brända jordens taktik, som gjorde att det inget fanns att äta för den invaderade armén eller skydd för dåligt väder och vind.

Vet ni varför Ukraina har gult och blått i sin flagga? Ja just det, ukrainarna stod på de svenskas sida under fälttåget och tyckte så mycket om färgerna att den dåvarande ledaren annamade färgerna. Men i stället för ett kors blev det två lika stora fält. Man skulle ju kunna tycka att Ukrainarna skulle vara tacksamma, men nej då. De var snabba i sina attacker på fotbollsplanen och di svenske kunde inte stå i mot i kampen 11 juni 2012.

Annonser

Författare: tagesdotter

Släktforskat sedan 1991, främst i min egen släkt. Men har nu inte så mycket kvar att forska om där. I stället har jag övergått mer till att få fram uppgifter om emigranter från Falbygden och deras familjer. En annat område är att hembygdsforska om Valtorpsbygdens folk, dvs kartlägga socknarna Valtorp och Södra Kyrketorps folk. Främst på 1900-talet men även en del bakåt åker med i farten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s