Upptäck din historia

Titeln på denna artikel upptäck din historia täcker in så många områden och ämnen. Bättre är att specifiera till Upptäck din och din släkts historia. Då syftar rubriken mer på att hitta sin historia genom att leta reda vilka dess släktingar var. För hade de inte funnits hade vi som lever i dag inte gjort det heller.

Ett kinesiskt ordspråk fångar in varför det är så viktigt att veta mer om dem och om man inte vet något är det att forska om dem.

Att glömma sina förfäder är som att vara en bäck utan källa, ett träd utan rötter.

Intresset för att släktforska har växt i takt med att radioprogram och TV-program tar upp det här med att finna släkten, träffa släktingar och åka till de platser de en gång levde på/i.

I dag räknar man att vi är ca 300 000 personer som intresserade av släktforskning i Sverige och siffran växer. Flera tusen varje år går en släktforskningskurs av något slag. Det kan vara på ett studieförbund eller en distanskurs eller som en studiecirkel av annan form. För att lära sig på bästa sättet anser jag att man bör vara en grupp som träffas, minst en gång i veckan eller som en intensivkurs. Detta eftersom man lär sig bättre då dessutom måste du ha någon att fråga så här i början. Du kör med all säkerhet fast någonstans och måste du kunna vända dig till någon person som kan lösa upp den knuten på något sätt.

Det här med att läsa handstil är ett kapitel för sig. I dag skriver vi helst på datorn och bokstäverna ser likadana ut. Men förr i tiden skrevs allt för hand. Skrivsättet och -stilen förändras med tiden. Det gäller att lära sig hur de skrev och ta med i beräkningen språket har förändrats under århundrandena. I dag är svenska språket inte likadant som för 100 år sedan.

För de som inte haft någon släktkänsla är att släktforska ett sätt att upptäcka vilka släktingarna som man har är. Av någon anledning har någon närstående (föräldrar eller mor- och farföräldrar) inte brytt sig om att umgås med släktingarna. Anledningarna är flera som ex 

Pappas syskonskara var så stor och min pappa var yngst av 13. De första syskonen hade flyttat ut när min pappa föddes och de hade inget gemensamt mer än föräldrarna. Familjen var statare och det var en kamp för att överleva varje dag.

Jag hoppas att du som är intresserad tar chansen någon gång i livet och börja släktforska. Börja inte för sent, dvs när du själv är den äldre generationen. Då har du ingen äldre person att fråga om du skulle vilja veta mer om en släkting, information som inte finns nedskrivet. Och det brukar finnas en hel del historier om personer i släkten som inte har skrivits ned och som följer dina äldre släktingar i graven om du inte frågar medans det finns tid.

Läs gärna artikeln Vi är släkt när vi känner för det, från 2005, publicerad på Dagens Nyheter och Det är som att lägga ett pussel från 2012, publicerad av Helsningborgs Dagblad.

Lämna en kommentar