Allt för Sverige

Allt för Sverige är den nya TV-serien hos SVT, där 10 amerikaner ska lära sig hur Sverige och svenskarna funkar samt veta mer om sina rötter startat. Vinnaren får en släktträff.

I våras efterlyste produktionsbolaget Meter hugade som ville vara med. Skickade ut webbplatsen till mina släktingar på andra sidan av Atlanten att de skulle anmäla sig  men det verkar varit förgäves. Kriteriet var nog från början att de inte skulle veta någonting eller ha kontakt med släkten här i Sverige. Och det har ju mina så de blev utsorterade med en gång.

Programmets upplägg är som om det ska bli den värsta kulturkrocken mellan det svenska och amerikanska. Även om det verkar på ytan att vi lever likadant så finns det stora skillnader.

En amerikan tänker först och främst på sig själv och för sitt lands bästa (precis som vi svenskar). Vad som finns utanför är väl bra att men det är i USA som allt händer (det tycker väl inte vi svenskar att i Sverige händer det allt alla gånger??) När jag och mamma var i USA sommaren 2007 fick vi veta att den månad vi var ute och reste är mer än vad den genomsnittlige amerikanen reser och ser sig omkring i sitt egna land under sin livstid. Sverige blandas ofta ihop med Schweiz, det fick jag själv uppleva.

Ja, det finns en hel del skillnader i hur man lever, hur samhället är uppbyggt och fungerar och inte samma varor alla gånger. Vårt skyddsnät fungerar helt annorlunda i de två olika länderna. Sjukvård i USA betalar företaget man jobbar hos eller är privat. Om man inte jobbar, tja då gäller det att man har pengar på bank eller kistbotten. Där borta ägs allt av någon eller något. Inte sällan finns det skyltar utmed vägarna som säger att man inte får stanna och gå utanför vägbanan. Allemansrätten är unik för Sverige, det finns inte heller nere i Europa.

USA är ett mycket stort land och det betyder att det finns stora kulturskillnader i de olika delarna av landet. Det är invandrarna som har präglat landet och med det har flera kulturer smält ihop och blivit ett mischmash. Precis som här i Sverige, flyttade invandrarna till områden det redan fanns deras folkslag, som ex de många skaraborgare som bosatte sig i Rockford, IL bor det somalier från samma by/område här i Falköping.

En amerikan ser världen efter sin karta, dvs Europa är väl inte så stort? om man jämför. Ofta ska de göra Europa på två-tre dagar och har inte förstått att när man kommer hit så är det inte så enkelt som det var när man tittade på kartan över Europa hemma, där allt är så smått. Men jag förstår dem också, de har inte så många semesterdagar, max 10 på en gång, att ta ut som vi och då gäller det att vara på så många platser som mycket som möjligt på kortast tid. Men jag skulle ge rådet att i stället se så mycket som möjligt av ett land i stället för flera. Att besöka de platser som förfäderna verkade på och träffa släkten är inget man gör på en dag.

Undrar vad de tänker om oss?? Det är väl det vi kommer att se delar av i TV-serien. Fortsättning följer.

6 thoughts on “Allt för Sverige

 1. Serien var underbar men många och även jag är förbannade att inte även USA och Canada får se denna serie. Varför får de inte tillgång till denna fantastiska serie som tillhör även dem? Som ni sa i serien så flyttade var 4:e svensk till USA 1910!
  Låt de jänkare som vill se detta program göra det så får vi fler som vill delta i nästa säsong! De svenskar som har svenskättlingar i USA kan också få möjligheten att deltaga. 🙂

  • Underbar vet jag inte om jag vill kalla serien. Tycker inte riktigt om tävlingsmomentet, som jag även skrev om i min senaste artikel här på bloggen. Att det inte visas i USA och Canada har väl med att produktionsbolaget Meter inte har lyckats sälja serien dit.
   Det här är en oberoende och privat blogg som inte är kopplad till något företag så det där med ”Som ni sa” förstår jag inte.
   Men visst är det bodde en hel del svenskar i USA vid sekelskiftet. Ett tag ansågs det att i Chicago var den stad i världen (inkl Sverige) där det bodde flest svenskar.
   Det är ganska kittlande att man har släktingar därborta som vill veta mer, eller hur? För du är väl intresserad av att veta vart dina egna släktingar tog vägen därborta? 🙂 Det är en konst att leta reda på släkten där borta och inte det lättaste. Man måste ha en ledtråd vart de tog vägen. Men det är lika svårt att forska för svensk-amerikanarana att hitta i Sverige om man bara har namn.

   https://tagesdotter.wordpress.com/2011/12/14/svensk-amerikanarna-pa-tv/

   /Annelie

 2. Jag har med stort intresse följt varje avsnitt av ”Allt för Sverige”. Ofta med både skratt och tårar. På ett sätt var det två olika världar och kulturer som möttes, men som förenades i vårt gemensamma nationella ursprung.Trots allt är vi svenskar ändå mycket amerikaniserade i många avseenden. Den amerikanska öppenheten och generositeten – i umgänget människor emellan – är något som svenskar kan lära av. Å andra sidan har amerikanerna stort behov att inse vikten av en grundläggande social trygghet i samhället. Och inte bara föraktfullt avfärda allt sådant som ”simpel och samhällsomstörtande kommunism”. De allt för liberala vapenlagarna och svårigheten att leva upp till och förverkliga den amerikanska drömmen och ”the selfmade man” blir allt mer påtaglig.

  Men åter tillbaka till ”Allt för Sverige”. En sådan här idé och dess förverkligande tillfredställer inte varje människas smakriktning. Helt naturligt. Men själv tycker jag det är förmätet att kritisera projektet. Anders Lundin var perfekt att leda programserien. Det var rörande att se hur dessa ”hemvändande svenskättlingar” känslosamt mottog uppgifter om sitt ursprung. Och hur smärtsamt de tog sina nederlag. De har både lärt sig mycket om sig själva och om Sverige. Men de har också förmedlat så mycket självinsikt och värme till oss svenskar. Skapat vänskapsband mellan sig själva och ett antal svenskar som följt dem. Sådant ger förhoppningsfullt ringar på vattnet med en tillväxtpotential. Själv skulle jag gärna se fram emot en fortsättning på samma tema, med Anders Lundin som presentatör.

 3. Pingback: Allt för Sverige säsong 2 « Släktresan

 4. Pingback: Dags för säsong 2 Allt för Sverige « Släktresan

 5. Pingback: En sällsynt svensk-amerikan på besök « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s