Minnesota goverment shutdown

Det är ett flertal länder i världen som har dålig ekonomi. Greklands är ett följetång, likaså USA:s, där man nått taket för skulder och lån. Men USA:s stater och county har också problem.

Som turist och besökare ska man nog inte befinna sig i Minnesota just nu. Eftersom det är Minnesota goverment shutdown och med det är en hel del av det offentliga är stängt. Detta på grund av att de valda politikerna som styr staten Minnesota har inte kunnat bli överens och enas om budgeten för 1 juli 2011 – 30 juni 2012. Gapet mellan partiernas budgetar är 5 billions dollar och med ett budgetunderskott på 1,4 miljarder dollar. Det fick till följd att pengarna tog slut i slutet av juni, verksamhet som är state-finansierat stänges ner.

All state-finansierat verksamhet har dragits ner till ett minimum och sånt som inte är samhällsfarligt har slagit igen. Verksamhet som museum, bibliotek, parker, camp-grounds, djurparker, konserter blir inte av, servicekontor osv. Viss verksamhet bedrivs fortfarande som fängelse, sjukhus, skolor och offentlig verksamhet. 22 000 personer som avlönas är nu utan jobb. De har som tur var fortfarande tillgång till hälso- och sjukvård med det är också allt. Anhöriga som vill besöka sina familjemedlemmar i fängelserna drabbas, eftersom det inte finns personal för just den verksamheten.

Det gör att tillgängligheten för en hel del besöksmål nu inte finns. Som exempelvis Minnesota Historical Society’s lokaler på 345 W. Kellogg Blvd., St. Paul, MN, som jag besökte sommaren 2007, och som är ett av de måste besök i Minneapolis/St Paul området som man bör besöka, om man vill veta mer om Minnesotas historia. Det är inte bara de fysiska lokalerna som är stängda, utan de databaser som föreningen har på nätet har släckts ner. För mig som emigrantforskar, är detta ett avbräck. Detta eftersom databasen Death Certificate Index är väldigt värdefull i sökandet av emigranter, i mitt fall emigranter från Falbygden.

Det har tidigare bara varit en Minnesota goverment shutdown, det var 2005 när man inte kunde enas om budgeten om bl a utbildning, då varade den i åtta dagar. Nu har det gått två veckor och det verkar vara ett riktigt dödlägge den här gången.

Vi får verkligen hoppas att förhandlingarna mellan guvernören och partierna kan återupptas. Eller är det semestertider och semesterstäng hos politikerna i Minnesota?

Lämna en kommentar