Mr Andersson

Mr Andersson! 

Så börjar reklamfilmen för banken SEB som har sänts i svensk reklam-tv det senaste året. För den som inte har sett så kommer det två amerikanska advokater med cowboyhattar till en Mr Andersson i Sverige med portfölj och en tjock mapp och meddelar att hans great grandfather’s sister. som emigrerade till USA, har lämnat arvet till honom.

Hur många av er som börjar att leta efter sina släktingar har drömt om att det här kan hända er? Skulle tänka mig att det är många där ute som har gjort detta. Men ofta stannar det vid att vara vid just en dröm. Det är ofta också en vanlig fråga man får när man talar om till icke släktforskande personer att man emigrantforskar. Ibland på skämt andra gånger inte.

Det här är något som jag kanske tänkte på i början men aldrig nu för tiden. När jag började att forska om min egens släkts emigranter fick jag fram att några var ganska fattiga där borta. En var t o m begravd i en fattigmans grav på den Kanadensiska prärien som socialen hade bekostat.  

En anledningen till att det just är en dröm, är att ju längre tid det är mellan emigrationen och nutid, ju otroligare är det att det händer. För ofta utvandrade våra släktingar i mängd, dvs familjevis med föräldrar, syskon eller någon annan. De gifte sig och om de inte har några barn i äktenskapet kunde den ingiftas partnerns familj ärva hela rasket, om det fanns något. I bland gick emigranten under och levde fattigt. De kunde även försvinna i det stora landet och då var det definitivt inget att ärva. I alla fall fanns/finns det för det mesta någon där borta i det nya hemlandet som kunde/kan ärva eller så testamenterade de till någon organisation.

En sådan testaminator var Swan J Turnblad. Han ägde en stor svensk-amerikansk tidning, Svenska Amerikanska Posten i Minneapolis i Minnesota. Visserligen hade han en dotter men denna i sin tur skaffade aldrig någon familj. I Swan Turnblads stora skrytbygge till hus (familjen trivdes aldrig i huset och bodde därför i ett mindre och inbott hus i närheten) ligger i dag The American Swedish Institute.

Annonser

Författare: tagesdotter

Släktforskat sedan 1991, främst i min egen släkt. Men har nu inte så mycket kvar att forska om där. I stället har jag övergått mer till att få fram uppgifter om emigranter från Falbygden och deras familjer. En annat område är att hembygdsforska om Valtorpsbygdens folk, dvs kartlägga socknarna Valtorp och Södra Kyrketorps folk. Främst på 1900-talet men även en del bakåt åker med i farten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s