Släktresan

– i dåtid och nutid

 • maj 2011
  M T O T F L S
  « Apr   Jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Arkiv

 • Top 8 Länkar

 • Medlem i

 • Besökare

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Hembygdsföreningar bevarar byggnader men…

Posted by tagesdotter på maj 19, 2011

För ett par månader sedan gick Riksantikvarieämbetet ut med att hembygdsgårdarna får nya pengar att bevara byggnaderna. 15 extra miljoner i år. Pengar är något som för det mesta brukar vara en bristvara när den gäller hembygdsrörelsen. Idéer och förslag brukar det dock inte vara brist på.

Ofta är det ryggåsstugor, torp eller industrimiljöer som är föremål för hembygdsgårdarna och  -föreningarnas bevarande. Miljöer som en gång fanns i början på 1900-talet och bakåt i tiden. Man har studiecirklar om sin bygd och sätter upp stolpar där hus en gång har funnits. Så långt är det bra men är det någon som tänker på att bevara byggnader och prylar som användes för bara 50 år tillbaka eller när man tänker på bevarande är det bara på i svunna tider och inget som vi själva har upplevt? De miljöerna blir ju också i framtiden något som har funnits i svunna tider.

En annan aspekt att bevara sin hembygd och byggnader är att ta reda på vem som har bott i de bevarade byggnaderna. Här på Falbygden har vi ganska många bevarade byggnader från en gång i tiden. De bevaras oftast av olika föreningar, vars medlemmar lägger ner mycket tid och ork. Exempel på stugor är Skogs stuga i Broddetorp, Gran-Annas stuga i Vårkumla och de tre stugorna vid Segerstads bygdegård/kyrka, Idas, Granna Hildes, och Augusta Barkes stugor, samt industrinmiljön Ryttarens Torvströfabrik i Kättilstorp.

Men lika viktigt som att bevara miljöer från den gamla tiden är de som har bott i stugorna; de får inte glömmas. Att forska om bygdens folk är i min mening lika viktigt som att bevara husen. Utan personerna hade inte husen/stugorna inte byggts eller funnits.

Vi släktforskare har kanske lättare att ta steget över från ren släktforskning till att hembygdsforska om en socken än att en medlem i en hembygdsförening gör detta. Det finns exempel på detta här på Falbygden. Som ex i Kinneved och Brunnhem. Där är släktforskare involverad i hembygdsforskningen. Något som förvånar mig är att ingen har släktforskat och gjort någon utredning om de som bodde på Åslet Tå. Åsle Tå är den mest bevarade tå-gatan där husen finns kvar på sin ursprungliga plats, i Sverige. Här verkar det att bevarandet av byggnaderna och redskapen är viktigare än de som bodde där, i alla fall finns det ingen släktforskning eller kartläggning (som jag vet) av de som en gång bodde på tån.

Så ett samarbete mellan hembygdföreningar och släktforskare är för mig ett måste för att levande göra stugorna och de redskap som finns kvar och användes av personer på bygden en gång i tiden. Att bevara hus och redskap och sätta ut stolpar är bra, men för mig som släktforskar är detta bara ett ben att bevara bygden. Ett annat är att veta vilka som bott där samt det tredje är att berätta om detta för oss som lever i dag. Det sista är de flesta föreningar bra på.

3 svar to “Hembygdsföreningar bevarar byggnader men…”

 1. […] bodde i vår hembygd en gång i tiden är inte så intressant, av någon anledning, se min artikel Hembygdsföreningar bevara byggnader men… . Numera anordnas utställningar som inte har någon med huset att göra. Senast var dock en som […]

 2. […] men folket som bodde i det? Skrev en artikel här på bloggen i samma ämne 2011 med titeln Hembygdsföreningar bevarar byggnader men…, där är det ju samma sak. Man bevarar sina saker och byggnader men glömmer bort att lyfta fram […]

 3. […] -veckor i vårt land av kommuner, landsting eller vem nu arrangören är. Våra museer, kyrkor och hembygdsföreningar får gärna vara med men folket som levde på bygden och byggde upp bygden/Sverige är aldrig med. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: