Valborgsmässofirandet

Valborgsmässofirandet i Sverige är ingen gammal tradition för mig. För mig Påskelden mycket större när jag växte upp. Numera har den traditionen mer eller mindre dött ut här och ersatts av Valborg. Känner bara till ett ställa som det eldas i trakten och det är i Ulla eller Ullene som det egentligen heter (som ligger mitt i Västergötland). Där finns en livaktigt hembygdsförening som anordnar en brasa och fyrverkerier varje år.

Valborg fanns där men det var inget som firades varje år när jag var barn. Min mamma har berättat att när hon var ung, skulle man ta på sig sina sommarkläder på Valborg, oavsett vilken temperatur eller hur vädret var. Brr, tänk vad kallt det var när snön låg kvar. I år 2011 kan man kanske gå med sommarkläder till Valborgsmässoelden. Tänka på är dock att det blir kallt fort när solen försvinner, det är ingen värme i luften och vinden än.

Valborg var en engelsk prinsessa som blev abbedissa i någon tysk stat på 400-talet. Valborg blev helgon 1 maj 779.  

Valborgsmässoelden är tyskarnas variant på påskeld vi har importerat. Natten mellan 30 april – 1 maj red häxorna på kvastar / getabockar till en offerplats. Känns det igen? Jojomänsam, det är samma som våra häxor tar kvasten till Blåkulla på Skärtorsdagen och hälsas hem med en påskbrasa på Påskafton. Men här verkar det som de har vänt på det, dvs de har en eld när de reser inte när de kommer hem, som vi har med Påskelden.

I dag kanske Valborg är en mer akademisk högtid, dvs det är något som studenterna har tagit till sig och firar. Med studentkörer och kortege på gatorna, som ex Lundaspexet och Cortégen från Chalmers. Mösspåtagning är en viktig tradition på vissa lärosäten, såsom Linköping och Stockholm. En av alla de sånger som framförs brukar vara Studentsången. Musiken till denna har väl som alla vet en prins skrivit. Prins Gustaf, son till Oskar I och Josefine. Tyvärr gick Gustaf bort alldeles förtidigt av Tyfoidfeber, vilken musikskatt Sverige gick miste om där.

I dag är Valborg mer en gräns mellan vinter och vår. I år verkar det vara mer av gränsen mellan vinter och sommar eftersom sommarvärmen tycks redan har kommit. Vi får se hur länge värmen varar. Det kanske blir som i fjol. Då hade vi varmt under maj och juni var en kall och dragig månad. Bättre lycka i år, får vi hoppas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s