Odla för hushållet

Det här med att odla egen mat har gjorts i flera tusen år. Det var när människan blev bosatt som det blev en överlevnadsstrategi, samtidigt började man även hålla boskap. Falbygden är en gammal odlings bygd. Det syns om inte annat med alla våra megalitgravar gånggrifterna. I området finns 3/4 av alla gånggrifter i Sverige. Det finns fotografier från Ekornavallen i Broddetorp där potatisen odlades intill väggen på den stora graven Girommen. Då var det för verklig överlevnad. Befolkningstillväxten var stor och det var ont om odlingsmark. Det var torpare och de som inte hade någon egen mark som odlade där. Ekornavallen var en gång bara en liten del av alla gravar och rösen som fanns i trakten. Det var dock bara där som stenarna och spåren blev kvar, resten är uppodlat.

Västergötland var en av de första bygderna som kristnades. Det syns tydligt här på Falbygden eftersom vi är den kyrkotätaste området på fastlandet (på Gotland är det lika tätt) i Sverige. Här har det funnits kyrkor i varje socken. I Gökhem var det t o m två kyrkor, tätt intill varandra. Sägnen där var att det var två systrar som inte kunde bestämma sig var kyrkan skulle ligga så de byggde var sin. Efter en tid dog den ena och då blev bygget övergivet. Min teori är dock att det som i dag är kyrkoruin var tänkt som gårdskyrka. För det var inte ovanligt att storbönder hade egna kyrkor en gång i tiden. Ruinen ligger intill gården Överkyrke. Det finns bara två gårdar med namnet Överkyrke (Nedre och Övre) i Sverige. Båda ligger i Gökhem.

När potatisen importerades till Sverige, blev det snabbt en viktig gröda och basfödan. För många blev potatis det som räddade livet. Det kan läsas om i böckerna om Kulla-Gulla. Där i beskrivs att potatisen var skillnaden mellan liv och död i fattig Sverige. Det var likadant på Irland. När potatispesten slog till på 1840-talet var det katastrof, The Great Irish Famine. Det blev det hungersnöd och den stora massutvandringen från Irland till USA tog fart.

Det är först på 1900-talet som jordbruket blev industrialiserat i och med att människor flyttade in till städer och inte hade tillgång till egen täppa utan går till affären för att köpa mat. Befolkningen har också ökat markant. Sveriges befolkning är numera över 9 miljoner.

Själv är jag uppväxt på en gård, där odling av potatis och grönsaker var en del av livet och det odlades till husbehov. Från första början har jag varit med i kålgår’n och det har jag fortsatt med. Ränderna går inte ur. Det gäller att odla och kunna lägga på lager i jordkällaren, skafferi och i frysen, för att ta upp och äta på vintern. Det är sällan jag köper några grönsaker. Om i så fall är det färska, som ex sallad och gurka.

Numera har det blivit big business att odla som våra förfäder. Ett namn har det fått också. Det kallas det att man odlar ekologiskt. För mig spelar det ingen roll, jag fortsätter att bruka och odla jorden. Behöver ingen marknadsföringsterm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s