Kulturen är stark i Falköping

Kultur vad är det? Enligt Wikipedia kommer det från det latinska ordet cultura av cultus som betyder odling och som hör samman med ordet kult.

Kultur kan betyda sedvänja, levnadssätt, religion och ritualer, sånt som förs från generation till generation. Det är ett ganska vidsträckt begrepp. I dag tänker vi kanske mer på musik, teater och konst.

Att det konst som man tänker på med ordet kultur, syns om inte annat i under Konstrundan i Påsk här på Falbygden. Konstrundan har varit och är bra förankrad på bygden. Det är det konst i alla dess former som gäller. Konstrundan börjar i dag Skärtorsdagen och avslutas Annandag Påsk. Det är en tradition som har funnits länge här om än blivit i större skala de senaste åren, särskilt fick det sig en uppsving när Tranrikemässan i Broddetorp startade 2006. Inte att förglömma är att vi fick också en landbygdsutvecklare (som även har startat upp ett eget företag Niclas Fällströms Guide & Information) och EU-pengar att fördela. Till det blev ju Falköping den första CittaSlow kommunen i Sverige.

Här på Falbygden är kultur ett mycket starkt inslag, det finns flera konstnärer och ateljéer. Vi har även tre affärer som säljer konst och ramar, en av dessa säljer även bilfönster. Musikfestivaler anordnas som exempelvis Parkfestivalen i Mössebergsparken eller Dragonflyfestivalen i Ekehagens fornby i Åsarp osv.

Under sommaren i Slow Food anda blir det lördagsmarknad på Stora Torget i Falköping. Skördemarknad kallar man det. Där kommer lokala producenter och konstnärer vara med.

På hösten har vi Mekelsmäss som i år är i skarven mellan september och oktober. Första gången Mekelsmäss anordnades här på Falbygden, var 2000. Då visas och försäljs som namnet påvisar främst matprodukter. Men konsten kommer även in här, där konstnatten är en påtaglig del.

Men vart har släktforskningen då tagit vägen, är inte det kultur? JoO vill jag utbrista! Om man nu ska gå tillbaka till ursprunget till vad kultur betyder, dvs något som förs från generation till generation passar släktforskningen bra in.

Vem var det som en gång i tiden som odlade ekologiskt?  Våra förfäder/anor så klart!
Vilka var de? Det kan vi släktforskare berätta om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s