Släktforska, inget konstigt med det

Hon håller på med något som inga normala håller på med. Den kommentaren kom från en släkting via en gemensam kompis. Det är en ganska sårande kommentar. Bara för man är intresserad och sysslar med något som andra inte är, behöver man väl inte uttrycka sig nervärderande?

Men så är det kanske för de som inte är intresserade av att forska om släkten eller känna till hur man är släkt med andra. Antingen är man intresserad eller inte. Det finns inte så mycket emellan, jo kanske för de som vill veta, men inte vill göra jobbet.

Amerikanarna kallar det att man är Bitten by the Genealogy Bug. Det finns t o m så att man kan köpa t-shirt, muggar med den texten.

I Sverige räknar man med att ca 50 000 personer är aktiva släkt- och hembygdsforskare, det är ingen fy skam siffra. Det finns säkert andra hobbies som har mindre antal utövare. Därutöver kommer alla andra som är intresserade men kanske inte arbetar aktivt utan bara då och då.

Något år var ordet släktforskning med på tio i topplistan på de mest sökta orden på sökmotorerna. I dag när man söker på ordet får man ca 1 miljon träffar (på Google). Ordet genealogi, som är det latinska ordet för släktforskning, ger 1 320 000 träffar. För engelskans genealogy är siffran betydligt högre, 75 miljoner.

Det har även startats upp en sökmotor bara för släktforskning. Mocavo heter den och är amerikansk. Den har varit efterlängtad, bland oss släktforskare och söker efter gratis släktforskning. Ordet Falköping kommer upp med 700 träffar. Främst från amerikanska forum.

För den som inte är intresserad bör nog tänka efter och titta sig runt omkring. För tänkvärt är att den värld som man föddes i är den som leddes fram till hur och var förfäderna levde. Du och jag hade inte funnits om de inte hade det.

8 thoughts on “Släktforska, inget konstigt med det

 1. Tja, frågan är vem som är normal.
  Det här är några invändningar jag fått då jag berättat för kompisar och bekanta om min glädje att släktforska. De släktforskar inte därför att de:

  *inte vill få veta av all inavel och hitta genetiska förvrängningar (jobbigt)
  *kan råka på anfäder som är mördare och tjyvar (pinsamt)
  *kan inte veta om fäderna är de rätta fäderna på grund av all promiskuitet som förekommit (osäkert)

  Jojomensan, visst kan man resonera så!
  Att jag inte släktforskar intensivare beror bara på att tid saknas, inget annat.
  ———-
  Du är inte ensam som du själv skriver, vi blir dessutom fler och flera.

  • Ja, jag å min sida vill ha reda på ALLT om de tre punkterna du har med ovan, Viola T. Och helst lite till. Ju mer mordbrännare, tjuvar, banditer och avvikelser bland mina 99% präster och bönder – ju roligare o intressantare är det. Speciellt roligt att leta rätt på emigranterna…

 2. Som viola skrev, vem är normal?
  Släktforskningen ökar och ökar tack vare den tillgänglighet som finns igenom internet och datorn idag.
  Så det där den personen sa var inte särskilt snällt sagt.
  Lycka till med fortsatt forskning…

  • Thank you for your kind words!
   Working on a serie articles how to search for your roots in Sweden for people in US. Want to finish first before publishing. Working on the part 6.

 3. Hey there fantastic blog! Does running a blog like this take a lot of work?
  I’ve very little understanding of coding however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I simply wanted to ask. Thanks!Watch Once Upon A Time Season 2 Episode 6 Tallahassee Online Free Stream

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s