Släktresan

– i dåtid och nutid

 • februari 2011
  M T O T F L S
  « Jan   Mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Arkiv

 • Top 8 Länkar

 • Medlem i

 • Besökare

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Familysearch.org bygger ut

Posted by tagesdotter på februari 3, 2011

Det finns några betydande aktörer i USA som gör material tillgängligt för oss släktforskare. Naturligtvis vänder man sig i första hand till forskare i USA men vi som bor i andra länder har lika nytta av det. En del webbsidor är betalsidor, såsom den mest berömda Ancestry.com. De har en hel del matnyttigt för mig och alla andra som letar efter emigranterna och deras familjer därborta. Deras syster webbplats är Rootsweb.com, där bl a WorldConnect Project.

En annan aktör och kanske mer känd är mormonernas webbplats Familysearch.org. De har länge haft en sökmotor där man kunde söka i andras forskningsresultat. Men själv tyckte jag inte om den så mycket eftersom i de sökningar jag gjort, var det mycket fel i vad som jag fick fram där. Föredrar att söka efter information i originalhandlingar så lång det går, för då är det mitt material, jag som gör felen samt får stå till svars för resultatet.

När Sveriges Släktforskningsförbund och släktforskningsmässan var i Falköping 2009 tillkännagav mormonerna och Familysearch.org att man skulle börja att lägga ut mer än bara andras forskning på webbplatsen och då även material från svenska källor. Men jag som emigrantforskare har mer nytta av det amerikanska materialet som finns där. Länge var sökmotorn i beta-version. Men nu efter årsskiftet har motorn blivit en fullversion.

Nu är man riktigt på tårna och lägger in nytt material hela tiden. För en som söker personer i USA är detta ett bra ställe att söka i utan att behöva betala för ett abonnemang. Även en del Census finns här att tillgå. Men för hela landet finns det en hel del material att tillgå. Använder mig av sökmotorn för att komplettera uppgifter på familjer i min databas Emigranter från Falbygden.

För att få reda på vad som finns och nytt material som läggs till både där på Familysearch.org och på andra webbplatser, prenumererar jag på ett par nyhetsbrev som ges ut av ganska kända forskare och bloggare i USA.  En är Dick Eastman Eastman’s Online Genealogy en annan är Leland Meitzler:s blogg Genealogyblog.com.

På senaste nyhetsbrevet från Leland Meitzler kom en lista på vilka vigselregister som finns tillgängligt på Familysearch.org. Om du vill veta hela listan om material som finns på Familysearch, finns länken här.

Ett svar to “Familysearch.org bygger ut”

 1. […] Det blir med tiden lättare att släkt- och emigrantforska i de amerikanska källorna allt eftersom de blir tillgängliga via nätet. FamilySearch.org har en hel del information som vi emigrantforskare har nytta av och webbplatsens innehåll och databaser utökas hela tiden. Tidigare artikel om FamilySearch. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: