Sveriges Befolkning 1990 i brevlådan

Så har Sveriges Befolkning 1990 dimpt ner i min brevlåda. Beställde den förra måndagen och inom erbjudandet att köpa den för 500:- i stället för ordinarie pris 560:-, som gällde fram till i måndags siste januari, hos Sveriges Släktforskarförbund. Har kört in den i min bärbara dator och gjort några sökningar. Den fungerar ungefär som de andra. Har nu hela serien av Sveriges Befolkning på sex CD/DVD med folkräkningar. Serien börjar med 1880 och fortsätter vart 10:år till 1900. Sen gör den ett hopp till 1970, 1980 och slutar 1990. Vi får hoppas att SVAR kan fylla ut glappet fram till – 1960.

För det är SVAR som svarar för arbetet för de tidiga folkräkningarna. De håller främst på med 1910 men även en del är gjort på 1860, 1870. Men inget är gjort för Skaraborgs län än något av för dessa år.

Nästa vecka, 10 feb sätter min fortsättningskurs i släktforskning för ABF i gång. Då är dessa skivor ett måste för att få upp spår de personer som eftersöks. Det är glappet mellan 1900 och 1970 som är bekymret. Har man inte någon i släkten som kan berätta om släkten och vem som har vilka barn, ja då kan det bli ett dilemma. Några ljusglimtar finns det. Som att ArkivDigital har börjat lägga ut kyrkoböcker för första häften av 1900-talet fram till 1940-talet. För 70-årsgränsen gäller. Den senaste versionen av Sveriges Dödbok (5) är till en stor hjälp men det stora problemet är frågan hade de barn och vilka då? Hur kommer kan man räta ut frågetecknen här är en utmaning.

4 reaktioner på ”Sveriges Befolkning 1990 i brevlådan

 1. Hej
  Jag bara undrar lite vad du menar när du skrivet om Sveriges Dödbok (5): ”det stora problemet är frågan hade de barn och vilka då? Det har ju inte funnits sådana uppgifter på de tidigare ”dödböckerna”. Du kanske helt enkelt menar att det vore bra om det fanns med?
  Kul att se att du också är cirkelledare genom ABF. jag är ju pensionär så att jag har PRO/ABF kan man säga. Jättetrevligt.
  Jag måste genast kolla AD och se va de har, tack för tipset.
  Mvh Elsy Stenberg, Enköping

 2. Hej
  En dödskiva är en dödskiva, där ska det inte finnas just så mycket mer. Men det kan vara svårt att få fram familjeuppgifter på avlidna på 1900-talet, framför allt personer som är avlidna i mitten av århundradet. De har så att säga skaffat sin ev familj på 20-30-talen och när de så avlider ät det sekretessen som gäller på församlingsböckerna. Och med stor sannolikhet bor de då inte på samma ställe som barnen är födda på. Samt det går inte att begära ut uppgifter ur Skatteverkets databas eftersom de personerna inte levde 1 juli 1991.

  1800-talet är ju ganska kartlagt och finns CD/DVD ute på marknaden att ta till hjälp vid letande av familjemedlemmar och framför allt man får ledtrådar om var man ska leta.

  Men man kan kanske beställa bouppteckningen för att få info om arvingar, kom jag just att tänka på. Någon som har gjort det och fått fram uppgifter? Vill gärna ha svar om detta!

 3. Tack för ditt svar, nu förstår jag vad du menar. det är ju hela tiden de där åren mellan 1900 – 1970 som saknas. Jag ser på AD att de har boupptäckningar , men endast fram till 1916 (vackert så). Jag har upplevt att mina cirkeldeltagare gärna börjar snegla åt just på mitten av århundradet, som du skriver, och då blir det genast lite svårare. Det finns ju en liten chans på 1930 talet med SVAR.s mantalsupgifter och 1910 i en del län. Det börjar så smått. Vi blir alla lite ivriga och vill gärna ha mer och mer ut ur vår dator, kanske du också har upplevt det?
  I alla fall, tack för ditt svar
  Mvh
  Elsy Stenberg

 4. Pingback: Sweden Census « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s