Tre släktingar i samma klass

Det var examen i Falköping i fredags 4 juni. Gymnasiet här har en unik avslutningstradition som jag inte tror finns någon annanstans. Det är att de går från Ållebergsgymnasiet ner till Stora Torget. Sträckan går över Hollendergatan, Odengatan, S:t Olofsgatan, Storgatan, Stora Torget, en sträcka på ca 2 km.

Studenttåget har poliseskort och rektorerna går först av alla sen kommer flaggparaden och orkestern med drillflickor. Eleverna går klassvis med banderoller och de hade fordon med sig i någon form. Det är lärarna som åkte med dessa. Det kan vara att sätta dem på en bilkärra, kundvagnar eller så har det snickrats ihop ex lådbilar eller något annat fordon. De får kläder att ha på och andra rekvisita att ha med ex vattenpistoler.

Trätekniskt program TR07 Årets studenttåg var inget undantag. Man kunde se Svarterdam i schack, en tupp i en hönsgård, ett rullande högt picknickbord med parasoll där lärarna satt på bordet med förstora solglasögon och vattenpistoler och bröderna Mario (TV-spelet) i sina lådbilar m fl.

Lärare på det Trätekniska programmetBröderna Mario från TV-spelet

På torget möts tåget av familj och vänner som väntar med plakat med bilder från studenterna barnaår och fler blommor och annat hängs runt studenternas halsar. Efter gratulationerna kommer något som inte fanns när jag själv tog min examen. Det är att klasserna åker lastbil, flak, balvagn eller något annat som rullar på vårt långa strög. Det är något som finns i de flesta städer och Falköping är numera inget undantag.

Det roliga denna gång är att i klass TR07 gick tre släktingar. De är alla släkt på min farmors mor sida av familjen. Två är 3:e kusiner med varandra och den tredje är 3:e kusinbarn till de andra. Den siste är syrrans.


Tilläggas kan att klassen TR07 har haft den praktiska delen ute i Kinnarp på möbelfabriken Kinnarps. Picknickbordet som de hade i studenttåget såldes till Falköpings Kommun. Pengarna betalade hyran av musikanläggningen på lastbilsflaket.

One thought on “Tre släktingar i samma klass

  1. Pingback: Studenten 2012 « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s