Fel finns alltid

Som ni kanske har sett så stämmer inte det publicerade materialet av Falbygdsemigranterna hos Falbygdens Släktforskarförening hemsida med mitt material. Under årens lopp har det blivit en hel del fel i det ursprungliga materialet. Fel som tyvärr är ofrånkomligt men ändock beklagligt.

Eftersom det är svårt att ändra på publicerat material så har jag på min webbplats Emigrant.se ändå försökt att göra detta. Har ofta inte de ursprungliga amerikanska källorna att gå efter utan försöker hitta nya. Försöker vara så noggrann som möjligt.

Även om jag uppdaterade nyligen på Emigrant.se med nya emigrantlistor, betyder det inte att arbetet med att hitta fel och komplettera materialet har avstannat. Har fått in ett påpekande om fel som har ändrats. Dessutom har sex emigranter som förut bara var satta att de var födda i Falköping, nu uppdaterats och finns numera i den socken de är födda i. Det finns fortfarande 3 emigranter som är födda i Falköping men osäkert i vilken socken/församling. Senast i går var jag inne och rättade till en emigrant från Vårkumla. Där har jag fått fram ett annan dödsdatum än vad som tidigare publicerat. Min källa det här fallet kommer från Rootsweb.com World Family Tree.

Eftersom det är många som söker sina släktingar som är födda i någon av Falköpings 52 socknar/församlingar och som emigrerade är det viktigt att det är rätt uppgifter som man får tag på. Annars kan det lätt bli följdfel eller så kommer man till en återvändsgräns eftersom uppgifter inte stämmer så till vida att det inte går att gå vidare.

Jag hoppas att med min webbplats Emigrant.se kunna hjälpa er som söker sina släktingar som emigrerat. De flesta gav sig av till USA men det finns några som slog sig ner i andra länder. De flesta reste till USA där hälften av de återfunna slog sig ner och är döda i Illinois. Listor sorterade på döds stat, och därefter i county och plats finns på den engelskpråkiga versionen. Detta för att hjälpa svensk-amerikaner att hitta sina förfäder. De vet ofta inte var någonstans de sina var födda men däremot har uppgifter om var och när de dog.

Som jag berättar på webbplatsen och även här i tidigare inlägg, bygger jag även upp en databas med emigranterna och deras familjer, både hemma i Sverige och i det nya hemlandet. Detta eftersom i de flesta fall så gav de sig av till samma plats och då är det mycket lättare att hitta dem. Tar gärna emot bidrag. Det är tillfredsställande att se att basen växer och att familjerna blir större, även om det innebär en hel del arbete och det går åt en hel del tid.

Lämna en kommentar