Sveriges Dödbok kontra SSDI

Det har hittills kommit ut fyra versioner av Sveriges Dödbok på CD, nu jobbar man med nummer fem. För varje version har fler uppgifter lagts och rättats till förutom att nutiden tas med. I version fyra var det ett stort genombrott med att åren 1947-1970 sattes namn till personnumren som var det som var med i version tre.

Nere i Hössna hos Anna-Lena Hultman och hennes två praktikanter jobbas det nu febrilt. De håller på att rensa och tvätta filer som de har fått från alla dem som har bidragit med uppgifter om döda från 1901 och framåt. Själv har jag bidragit med Segerstad, Stenstorp, Södra Kyrketorp och Valtorp. Hade chansen att besöka pastorexpedionen i Stenstorp veckan före kyrkoböckerna gick ner till Landsarkivet i Göteborg. Naturligtvis tog vi (tre till förutom jag själv) som hade tagit på oss att göra detta för att få de närmaste källorna. En ny version, nummer fem av Sveriges Dödbok (1901-2008) är tänkt att komma ut lagom till Släktforskarstämman i Örebro i höst.

Här i Sverige ligger alltså allt material från hela Sverige på en CD som man får köpa för att få tillgång till materialet. I USA finns det flera versioner och från skilda ställen att få fram motsvarande uppgifter. I USA har man något som heter Social Security Number (SNN), ungefär som vårt personnummer. När man dör därborta hamnar alla de som har ett SNN man i registret Social Security Death Index, förkortat SSDI. Detta register finns online fritt att söka via rootsweb.com. SSDI finns tillgängligt från 1962 och framåt i nutid. Tänkvärt är att förr jobbade en hel del kvinnor inom hemmet och fick inget SNN, därför finns de inte heller med i registret. I dag har alla US medborgare ett SSN med automatik, antingen när de föds eller arbetar legalt.

För en som är emigrantforskare är SSDI-registret lite för sent eftersom de flesta emigranterna var borta 1962. Därför får man söka andra vägar för att hitta dessa, vilket betyder att man måste gå ner på State-nivå och det betyder att det blir helt plötsligt mycket krångligare. Detta eftersom varje stat har sina system om hur deras Vital Records presenteras. Dessutom finns de inte alla gånger sökbara i någon databas, alltså ingen som har skrivit av materialet. Ibland finns det även frivilliga krafter som lägger ut material på nätet eller företag som du får köpa abonnemang hos. Alltså inte samlat på ett ställe som här i Sverige.

Som tur var finns det några genvägar att gå. Online Searchable Death Indexes & Records. Eller varför inte ut och söka på sökmotorerna, där ord som vital index, death records, birth index bör vara med. Lägg gärna även till vilken stat och/eller county som uppgifter söks från. Då görs en begränsning och att tänka på är att det finns counties med samma namn i flera av staterna därborta. Liksom städer med samma namn kan finnas i flera stater.

Ex Scandia finns i

  • Washington Co, Minnesota (MN) – det mest kända Scandia för oss svenskar
  • Kitsap Co, Washington (WA)
  • Republic Co, Kansas (KS)
  • Warren Co, Pennsylvania (PA)

Vet du inte vilket county som staden/platsen som du söker efter ligger i finns U. S. Town/County Database hos Rootsweb.com att söka i.

Ja, som du nog fått klart för dig så är det mycket krångligare att söka efter dödsuppgifter i USA än det är i Sverige i och med CD:n Sveriges Dödbok 5, 1901-2008 kommer ut till hösten. Släktforskar Sverige väntar spänt på att den ska komma ut och det blir väl rusning och väntetid att få den.

En reaktion på ”Sveriges Dödbok kontra SSDI

  1. Pingback: Kul att ni hittar hit « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s