Släktforskarstämman i Falköping

Under dagarna tre var det släktforskare här i Falköping. Sveriges Släktforskarförbund hade förlagt sin stämma och mässa hit.

Det var en helg med flera evenemang i stan samtidigt. Det var Sverigecupen i cykling som hade sin final här, Dragon Flyfestivalen i Norra Åsarp, Vårkumla loppet samt Karnivalsfesten på Vrågården. Men det verkade som om folket räckte till i alla fall för under lördagen var det knôkafullt inne på mässan i Frejahallen, särskilt på förmiddagen. Anordnaren beräknade att det var ca 3 000 besökare under dagen, ungefär vad som var beräknat till båda mässodagarna.

Charlotta Börjesson

Charlotta Börjesson

Jag höll i det första föredraget som var i DIS monter. Det handlade om emigrantforskning, vilka källor och webbplatser på Internet som kan användas. Sedan rullade föredragen på. Charlotte Börjesson höll i två efterföljande föredrag om Disbyt, hon var den flitigaste föredragshållaren i montern med två föredrag både på lördag och söndag.

Sammanlagt var det 69 utställare i två hallar. Det var några platser tomma och de hade passande fyllts ut med en utställning av konfirmationskort från bygden.

Emiwebs monter

Emiwebs monter

En monter som särskilt intresserade mig var EmiWebs. De är ett webbaserat arkiv och har källor som namnet avslöjar med emigration att göra. Här kan föreningar och andra intressenter göra sina arkiv sök- och nåbara.

Rikstämman
På eftermiddagen var jag på stämman i Medborgarhusets biograf. Den gick lugnt tillväga och städat. En stor kontrast till den senaste jag varit på i Borås 2000.

Riksstämman i Medborgarhuset

Riksstämman i Medborgarhuset

Vår lokale riksdagsman Lars Elinderson höll i ordförandeklubban.  Ett par gånger fick votering avgöra hur resultatet skulle bli, dvs deltagarna fick räcka upp sina röstsedlar och sedan gick två funktionärer och räknade dessa, båda gångerna röstades styrelsens förslag genom. Det var om medlemsavgiften till förbundet som varje förening betalar för varje egen medlem ska vara 20:-. samt att ersättning för resor till årstämman betalas ut för kostnader över 800 kronor. Förra året höjdes taket från 300:- till 800:- och har ansetts av en del små föreningar att vara alldeles för högt tak. Nils Marenius reste sig upp och var flitig med att  framföra synpunkter. Avsatt tid var 13:00 – 16:00 men det gick fortare än så, klart strax efter kl 15:00.

Votering för 2/3 majoritets beslut

Votering för 2/3 majoritets beslut

Nils Marenius - Sotenäs Personhistoriska förening

Nils Marenius - Sotenäs Personhistoriska förening

På kvällen var det stämmomiddag dit jag bjöd min mamma i födelsedagspresent. Vi fick en förrätt bestående av kalkonrullad, varmrätten var en laxskiva med skinpotatis och till efterrätt kaffe med chokladmousse. För det hela stod restaurangen på Falköpings hotell.  Gôtt va dä! Underhållningen var imitatören Anders Mårtensson, som körde några gubbar som Kungen, Göran Persson, Ulf Lundell med fler.

Söndagen

Lars Bägerfelts föreläsning söndag kl. 10:00

Lars Bägerfelts föreläsning söndag kl. 10:00

Söndagen började jag med att lyssna jag på Lars Bägerfeldts föredrag i bion i Medborgarhuset. Ett ganska intressant ämne som han tog upp. Folkvandringar, att vi från början är turkar som efter en naturkatastrof flyttade upp till Tyskland, blandade sig med lokalbefolkningen och efter en tid gav sig upp hit till vad som senare blev Sverige.

Hade middagspassen i DIS monter i ”Prova-på-hörnan”. Det var några som dök upp men inte var det den ruschen som var dagen före.  Därefter hade jag någon timma på mig att gå runt och titta i montrarna innan mässan stängde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s