Minnesotadagen 2009

Utvandrarnas Hus

Utvandrarnas Hus

På Emigrant Institutet eller som det egentligen heter Utvandrarnas Hus var det i söndags Minnesotadagen.  Det var för 42:a gången som det anordnades.  Själv var jag där för första gången och inte kommer det bli den sista heller! Det var en upplevelse att vara där.

Det var förutom jag själv, mina föräldrar samt en släkting som styrde bilen tidigt mot Växjö söndag morgon.

Carl Boberg

Carl Boberg

Dagen började med en gudstjänst kl 11.00 i domkyrkan på både svenska o engelska och som traditionen bjuder hälsar man på bekanta och nya bekantskaper. Det var bl a Carl Boberg, en svensk-amerikan som jag träffade sommaren 2007 vid The Swedish Institute vid midsommarfirandet på min och min mammas resa i USA när vi hälsade på släkten.  Ulf Beijbom med fru kom till kyrkan, hon i årets hatt. Under gudstjänsten gjorde Ingemar Nordström en av sina fåtal årliga framträdande och spelade på sin saxofon.

Utanför kyrkan serverades det sedan kyrkkaffe men vi åkte till Växjö golfbana och åt lunch i stället. Vi kom tillbaka lagom till att själva firandet av Minnesotadagen skulle börja kl. 14.00 i Utvandrarnas hus.

Represant USA ambassad

Representant från USAs ambassad

En släktforskarkollega väntade vid dörren och höll upp plats för mig och honom själv där inne.  Sedan väntade en rad talare. Huvudtalare var Thage G Peterson, fd försvarsminister och talman i riksdagen. Fler som var med: Växjö manskör, SEI:s ordförande Harald Runblom Uppsala och en representant från USAs ambassad i Sverige. Den här killen hade varit i Sverige i tre år och kunde prata bra svenska.

Huvudnumret var utdelande det 50:e priset av årets Svensk-Amerikan som delas ut av Vasa Orden av America. I år var det Anne-Charlotte Harvey San Diego född i Stockholm (se artikel i Värmlands Tidningen). Hon är bl a känd för att varit med i projektet ”Olle i skratthult” som drevs på 1970-talet i Minneapolis.  Numera innehar hon en professur i teater och musik på San Diego State University.

Årets Svensk-Amerikan 2009

Årets Svensk-Amerikan 2009, pristagaren Ann-Charlotte Harvey vid tavlan till höger.

Anne-Charlotte bjöd på ett fängslande tal, där hon tillskrev att det var de svensk-amerikanska tidningarna i USA som angav vilken bild som gavs av Sverige i USA. Redaktörerna på tidningarna klippte och klistrade ur svenska dagstidningar. Det var lättsamma artiklar, såsom en häst som råkade i sken och bonden slängdes in i en trädgård där tvättlinan tog bonden av daga. Talet blandades även med historier, bl a den med mannen som köpte en såg och inte fattade att det var en motorsåg.

Artiklarna i tidningarna gjorde att många svensk-amerikaner fick uppfattning om att Sverige hamnade på efterkälken när det gäller utvecklingen och inte utvecklades i samma takt som USA.

Efter Ann-Charlotte var det dags för utdelandet av Charlotta-medaljen. En medalj som delas ut till den som har gjort mycket för Emigrant Institutet.

Efter att programmet var klart gick vi en runda i utställningen och till bokhandeln. Köpte en bok om Svenskar i Winnepeg för 25 kronor. Fikade och sedan bar det av hemåt mot Falköping.

One thought on “Minnesotadagen 2009

  1. Pingback: Emigrantinstitutets vara eller inte vara? « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s