FT om Lars Augustsson

I lördagens FT fanns det med ett minnesord/dödsfall artikel om Lars Augustsson. Här nedan finns denna.

Min släkting Lars Augustsson i Lindstrom, Minnesota avled måndagen 2 juni 84 år. Han var sist i raden att emigrera av alla de i släkten som flyttade till Amerika. Lars bosatte sig i Minnesota, USA. Undertecknad var den i släkten som sist träffade honom i hans hem i Lindstrom sommaren 2007 på resan att hälsa på släkten. Ett stopp hos Lars Augustsson var då en måste.

Lars föddes 21 oktober 1923 i Stora Åby kvarn i Landa socken i Älvsborgs län och är med det tyvärr ingen Falbygdsemigrant, dvs kommer inte med på listan över emigranter från Falbydens socknar. Hans föräldrar var mjölnare och flyttade runt en hel del. Den sista kvarnen familjen bodde i och drev och som även hade ett litet sågverk var Norra Sniken i Hornborga socken. Lars var barn nr fem i syskonskaran av åtta. Då han hade två farbröder som emigrerade drömde han ofta som barn att även han skulle kunna ”go west to the big land”.

Lars började att arbeta som dräng bland socknens bönder. Efter en tid blev han snickarlärling och arbetade i Jönköping i några år. Lars emigrerade i början av 1950-talet till en farbror som drev en bifarm undanför Taylor Falls. Efter att ha lärt sig engelska, flyttade han till storstaden Minneapolis och fick arbete som snickare. Lars avancerade med åren till att vara förman på olika byggen. Efter pensioneringen bodde han i Taylor Falls i många år. Han var trogen svenskbygderna hela livet om än några avstickare ner till Arizona, där han under några vintrar väntade ut den hårda vintern i Minnesota. De sista bopålarna slog han ner i Lindstrom, mitt i svenskbygderna i Minnesota.

Lars gillade att sporta, i USA var han med och bildade en orienteringsklubb. Deltog i Vasalopp både i Sverige och USA (Mora, Minnesota).

Lars var med att flytta och renovera huset som nu är ”Nya Duvemåla”. Huset står vid stranden av Chisago Lake och inte långt ifrån Gladers Cemetery som Vilhelm Moberg hade som förebild när han skrev om Kristina och Karl-Oskars viloplats. I samband med att vår svenska kung och drottning var med i invigningen av huset 1996, höll han ett välkomsttal.

Lars var guide på bussar där svenskar var passagerare och som besökte svenskbygderna. ”Nya Duvemåla” var då på senare år ett av målen på dessa guideturer.

Lars blev för sina insatser att bevara det svenska och som svenskfödd utnämnd till årets svensk ”Swede of the Year” 1998 vid den årliga midsommarfesten i Minnehaha park i Minneapolis, Minnesota.

Lars var hemma flera gånger under åren, sista gången sommaren 2006. Eftersom han hade två länder som han kallade för hemlandet, hade han hemlängtan till det land som han hade lämnat. Längtade till Sverige när han var hemma i Minnesota och tvärs om när han var på besök hos sina syskon, syskonbarn, släkt och vänner i Sverige.

Närmast sörjande är fem syskon samt deras familjer.

Annelie Jonsson
Kusinbarnbarn i Falköping
Släkt- och emigrantforskare

Begravningen sker i Taylor Falls 18 juni, gravsättningen sker i samma grav som hans farbror Johan Augustsson.

One thought on “FT om Lars Augustsson

  1. Pingback: Frimans från Varnhem « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s