Census

Census finns på Ancestry.com och är det material som jag hittills har använt mig mest av på den sidan.

Census = folkräkning
Folkräkningen i USA kallas för Census. Den gjordes/görs vart 10:år och finns tillgänglig sökbar med start 1790 till och med 1930 (även USA tillämpar 70 års gräns).  Tyvärr finns det ett glapp året 1890 eftersom den förstördes i en brand, det är bara en spillra av det egentliga materialet som finns kvar. Det är ju det året som vi som forskar efter emigranter verkligen saknar.

Census 1900 är dock en god ersättning eftersom här finns uppgift om födelseår och -månad med. För de andra åren på 1900-talet finns bara hur gammal en person är.

När Censuset skulle göras beordrades mer eller mindre hela kvarter att vara hemma så att räknaren kunde skriva upp hela hushållet på en gång. Räkningen skulle helst göras på en dag men ibland kunde det ta två dagar.

Uppställning 
Förutom att familjemedlemmar finns med så får du här reda på vilken gatuadress som din emigrant bodde på samt i vilket censusdistrikt som familjen bodde i.

  1. Head – familjeöverhuvudet, dvs fadern i familjen eller om modern är änka finns hon uppskriven som det. Sedan finns hela hushållet uppräknat i tur och ordning i åldersordning.
  2. Kön – om det är svårt att urskilja personens namn ex barnens, kan detta vara en bra ledtråd.
  3. Ålder – i Census 1900 finns födelseår och -månad med. Bra att ha om det finns flera med samma namn på samma ort. 
  4. Gifta – om ett gift par, finns det uppgift hur många år de har varit gifta.
  5. Födelseland/-stat för personen i fråga samt även för föräldrarna.
  6. Na – om USA medborgarskap finns
  7. Invandringsår
  8. Yrke

Det går att följa familjemedlemmarna här så länge de bor hemma, det är när barnen flyttar som det kan bli besvärligt. Särskilt besvärligt är det när döttrarna gifter sig och lämnar hemmet eftersom de byter efternamn och deras efternamn som ogift går ej att söka på. Då är det välkommet när man ibland upptäcker att hennes nya familj bor hos hennes föräldrar. Här får man uppgifter om hennes man och ev barn.

Med hjälp av uppgifterna här kan man sedan gå vidare till de andra databaserna som finns tillgängliga på nätet. Behöver inte vara på just Ancestry utan kan vara gratiskällor som ex IL State Archive Online Databases.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s