Minnesota = MN

Minnesota är nog den mest kända staten som emigrerande svenskar slog sig ner i, detta tack vare Vilhelm Mobergs utvandrarsvit på fyra böcker. Svenskarna var dock sena i sin invandring och är därmed i minioritet i staten. Tyskarna, som är den största etniska gruppen i Minnesota, började utvandra mycket tidigare och de hade redan mutat in den bördiga svarta och bästa jorden nedanför Minneapolis när svenskarna kom. Svenskarna fick därför ta den jord som indianerna sålde (det kan diskuteras) sist till de vita och det råkar vara i svenskbygden runt Chisago Lake, Scandia, Lindstrom och Taylor Falls.

Här är den bästa källan på nätet Minnesota Historical Society, som finns i Minneapolis. De har två databaser sökbara gratis på nätet Birth Index (1900-1934) och Death Index (1904-2002).

Minnesota Historical Society är inte bara de sökbara databaserna på nätet utan är en Society för bevarandet av det historiska i staten, de förvaltar historiska platser och byggnader, en av dem är Fort Snelling. Fortet spelade en avgörande roll när immigranterna kom eftersom det ligger på en höjd och intill Mississippi. Länge den enda utposten västerut.

Ett ställe som nästan är ett måste att besöka om man är i Minneapolis och intresserad av släktforskning är The American Swedish Institute. Det var svensk-amerikanen och tidningsmogulen Swen Turnblad som byggde det som sin bostad och det stod färdigt 1908. 1929 bildade han institutet för som han skrev to foster and preserve Swedish culture in America.

Fler websidor (främst länksidor) att besöka för forskning i MN:

One thought on “Minnesota = MN

  1. Pingback: Tagesdotters Emigrantforsknings länkar « Släktresan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s