Julklappar till USA

Så har denna helgen gått också, det är bara två veckor till jul. Själv har jag varit upptagen med att göra iordning klapparna till mina amerikanska släktingar och vänner i USA. Så många som i år har jag inte skickat förut, även Conrad 103 år som bor i Rockford och som vi träffade på vår resa, har fått en. Anledningen är just resan som jag gjorde i somras. Det gäller att tacka ordentligt för den hjälp som vi fick på resan. Hade det inte varit för dem så hade inte resan blivit så bra som den blev.

Det är sånt här som ger mödan värt att forska om sina emigrerande släktingar. Ett utbyte över landsgränser och en livslång vänskap. Som tex min 3dje kusin i Indiana. Vi har brevväxlat i nästan 30 år. Det var när hennes pappas faster var på besök här på 1980-talet som min mamma fick adressen. Nu i somras träffades vi äntligen. Till saken hör att de släktingar som hon och hennes familj har finns endast här i Sverige.

De flesta svensk-amerikaner som får kontakt med sina släktingar i ursprungslandet är oftast ganska kunskapstörstande när det gäller Sverige. De är i stort sett intresserade av allt som gäller släkten och vill veta mer om landet som deras förfäder en gång lämnade. Det gäller att göra en avvägning om de har fått berättas eftersom de kan ha kvar föreställningen om Sverige som sina anfäders berättade om.

I år har finns det i paketen Tomten av Victor Rydberg, Svea’s Sweden, Bullerbyn av Astrid Lindgren, kokbok, Sverigealmanackan, rävspel, Ahlgrens bilar, Glögg- och Vörtkryddor, smycken som en jobbarkompis syster gjort och Sverige-servetter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s