Stödjande tips & råd

Som ni kanske har förstått vid det här laget är vad min blogg just nu handlar om. Att ge tips & råd i hur olika hjälpmedel/databaser som finns på nätet kan användas när det gäller emigrantforskning. Det är alltid kul att försöka själv så långt det går att få fatt på sina släktingar, detta gäller även för emigranter och deras familjer.

Rådet är ju att följa emigranten, vart hon/han tog vägen. Utgå alltid efter just den lilla informationen som du lyckats få fram, t ex via Emigranten, där du kan få fram till vilken ort som emigranten hade köpt biljetten till hemma i Sverige. Om du inte har något information blir det plötsligt mycket svårare.

USA är ett stort land. Som när jag försökt hjälpa svensk-amerikaner att hitta sina rötter och släktingar i Sverige. En del, tack för att de är i minoritet, tittar på sin karta och ser att Sverige är litet i jämförelse med sitt eget land och tror att det går att hitta John Gustaf Anderson med en liten knapptryckning utan information om vart i Sverige han var född. Några som jag har haft kontakt med blir sura när jag förklarar att det är inte så enkelt.

Flera av de jag hjälpt att hitta släkt i Sverige har jag fortfarande kontakt med efter flera år även om de nu har kontakt med sina släktingar. Bl a var en sådan familj värd några dagar för mig och min mamma när vi var i USA.

Har även samarbetat med Marie-Louise Bratt – Bridge to Sweden, som i sin tur hjälper svensk-amerikaner att hitta sina rötter och släkt här i Sverige, genom att ta dem på en resa hit.

Nu är det ett tag sedan jag hjälpte några svensk-amerikaner att hitta släkt i Sverige, men jag håller ögon och öron öppna.

Samlar forskning som jag gjort i ett arkiv samt lägger in i en databas. Detta för att få ihop familjeträden både i de nya och gamla länderna.

Nästa vecka kommer jag att börja blogga om databaser som finns på nätet, både gratis och sådana som krävs abonnemang på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s