Utresehamnar

Den vanligaste utresehamnen för västsvenskar är Göteborg. På Sillgatan har många utvandrare trampat. Det var i stort sett här de handlade det sista inför avresan. Men det finns flera andra alternativ. Karl-Oskar och Kristina reste från hamnen i Karlshamn. Hur och varifrån Stockholmarna reste ut vet jag inte, någon som vet?

På CD:n Emibas kan läsas att en del flyttade till Danmark eller Tyskland. Det behöver inte betyda att de stannade där utan det var bara ett steg på vägen för utvandringen till det stora landet i väster.

Andra reste ut från Norge. Själv har jag två bröder till min farfars mor som reste upp från Gökhem i Skaraborg till Östersund i Jämtland, för att sedan resa ut via hamnen i Trondheim.

Det finns en del resurser ute på nätet som är gratis att söka i. Här är ett par av dessa:

  • Ancestors on board.com. De flesta av våra svenska utvandrare tog en svensk båt till Hull för att sedan åka tåg genom landet till Liverpool, som var den stora utskeppnings -hamnen för emigration. 1842 emigrerade 200 000 från just den hamnen.
  • The Danish Emigration Archives sträcker sig 1869-1908. Uppgifterna kommer liksom i Sverige från polisen.

Passagerarlistorna från Hamburg var länge tillgängliga och sökbara via en gratis hemsida. Numare finns de hos Ancestry.com. Webbplatsen är avgiftsbelagd, men det är väl värd pengarna. Det finns fler resurser på Ancestry.com. Återkommer senare om denna förträffliga sida.

Utmed vägen mellan Falköping och Herrljunga finns en specifik sten, en sk skiljesten. Denna utmärker var de som följde med på vägen för att vinka av, vände och gick hem igen. Den en bit in från vägen och utmärks bara med en snitsel om den inte har bleknat eller borta.

2 reaktioner på ”Utresehamnar

  1. Hej du Tagesdotter.

    Hur står det till med geografin? Karl Oskar och Kristina reste ut från Karlshamn inte Karlskrona. Karlskrona har aldrig varit någon utresehamn. Karlshamn var inte heller någon betydande utresehamn. Det var mindre än 1000 emigranter som reste ut den vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s