Emigration

Emigranter har de flesta i släkten även om du kanske inte är medveten om det. Det emigrerade trots allt över 1,3 miljoner svenskar, enligt beräkning. Detta kan låta mycket men det var också under ganska lång tid under ca 100 år 1850-talet – ca 1950-talet. Så sent kanske ni tänker, men det är faktiskt så. Har själv en släkting som utvandrade i början av 1950-talet.

Vilka anledningarna var var väl individuellt. Något som framförs är att det inte fanns religionsfrihet i Sverige på mitten av 1850-talet. Det var bara prästen som kunde ge nattvarden till församlingsborna. Andra skäll kunde vara att

  • syskon som redan fanns i utomlands skickade hem pengar så att fler i familjen kunde åka.
  • fattigdom
  • kompisarna åker, så varför ska jag då inte åka.
  • en dräng hade gjort en piga med barn och ville inte gifta sig med henne.
  • brottslighet
  • tjäna pengar
  • äventyrlysten

Alla blev inte kvar i det stora landet i väster eller vart nu som utvandringen skedde till. En del åkte för att tjäna ihop pengar för att köpa sig en gård och få det bättre när de kom hem till Sverige.

Det var inte bara till USA som utvandringen skedde. Andra länder är även Kanada, Tyskland, England, Ryssland, Australien, Nya Zealand, Brasilien mfl.

Det var inte bara förr som folk utvandrade, det sker även idag. Dagens antal utvandrare är lika hög som personer som 1905 gav sig iväg, ca 45 000.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s