En början

En släktresa går att göra både på papperet och i verkligen. Forska och träffa släkt. Jag har gjort båda delar i flera år och kommer att fortsätta med det.  

Släktforskning eller som det heter på latin genealogi är att forska i egen släkt och andras. Inte den där om svenska kungar och adeln utan om bönder, drängar och pigor. Om dem som inte finns i historieboken. Deras historia är oftast inte nedskriven mer än kanske i en familjebibel. Och i kyrkoböckerna, för då liksom nu skulle var och en betala sin skatt. Det behövdes också hållas ordning på manfôlket då när de hade nått viss ålder skulle dessa skrivas ut när landet var i krig. Dä vanliga fôlkets historia. 

Det kommer mest handla om att forska kring emigranter men också en del om hur det går till att forska på Falbygden. På bygden räknas att det finns 52 socknar. Det är ganska många faktiskt. Tror inte att det finns någon annan kommun på nära håll som har så många. Det betyder att det kan bli ganska många böcker att slå i, om än en del var annex till andra och då kan de ligga i samma kyrkobok.

Det ska också handla om de släktbesök, -resor man kan göra. Själv så kommer jag på självaste skolavslutningsdagen 14 juni åka till USA för att besöka släkt och är borta ett bra tag. En del av dessa är nyfunna andra har min familj haft vetskap att de finns länge. En del av dessa har varit på besök i Sverige andra inte. En del har tjatat ganska länge om när kommer du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s